James Curtis Hepburn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Curtis Hepburn
James Curtis Hepburn.jpg
Født13. mars 1815[1]Rediger på Wikidata
MiltonRediger på Wikidata
Død21. sep. 1911[1][2]Rediger på Wikidata (96 år)
East OrangeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Leksikograf, lingvist, oversetter, lege, misjonær, lærer, bibeloversetterRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Pennsylvania, Princeton UniversityRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Den oppadstigende sols orden av 3. klasseRediger på Wikidata

James Curtis Hepburn (født 13. mars 1815, død 21. september 1911) var en amerikansk lege som senere i livet ble kristen misjonær. Han er mest kjent for å ha funnet opp Hepburn-systemet, en metode for å translitterere det japanske sproget til det latinske alfabetet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hepburn ble født i Milton i Pennsylvania 13. mars 1815. Han studerte ved Princeton University og senere ved University of Pennsylvania, før han utdannet seg til lege.

Liv som misjonær[rediger | rediger kilde]

Han bestemte seg deretter for å dra til Kina som misjonær, men måtte bli i Singapore i to år. Grunnene for dette var at Opiumkrigene var på vei og at utlendinger ble utestengt fra Kina. Etter fem år som misjonær dro han tilbake til USA og åpnet i 1845 et medisinsk senter i New York.

I 1859 dro Hepburn til Japan som medisinsk misjonær. Etter ankomst til Nagasaki i oktober flyttet han ganske snart til den nylig åpnede traktathavn Kanagawa. Der åpnet han sin første klinikk i april 1861 ved Sokoji-tempelet. Først bodde han i Jobutsuji i Kanagawa, et forfallent tempel som tidligere huset det nederlandske konsulat. Hepburn ble så den første protestantiske misjonær i Yokohama. Han grunnla senere Hepburn-skolen, som utviklet seg senere til Meiji Gakuin University. Hepburns japanske studenter besto blant annet av Furuya Sakuzaemon, Takahashi Korekiyo og Numa Morikazu.

Hepburn skrev en japansk-engelsk ordbok, som i dets tredje utgave brukte et nytt system for latinisering av japansk.[3] Dette systemet ble senere kjent som Hepburn-systemet, eller Hepburn-romanisering, og er det mest brukte systemet for å romanisere japansk den dag i dag. Dette gjaldt særlig i den engelsksproglige delen av verden, ettersom Hepburn Romaji lå nærmest engelsk uttale blant de ulike romaniseringsmetodene.

Hepburn reiste tilbake til USA i 1892, hvor han bl.a. bidro til å oversette bibelen til japansk. Den 14. mars 1905 ble han tildelt Den oppadstigende sols orden, tredje grad. Hepburn var den andre utlendingen som fikk denne æren.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6h43qcm, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ shiryokan.meijigakuin.jp[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Hepburn, James Curtis (1886). A Japanese–English and English–Japanese Dictionary (3. utgave utg.). Tokyo: Z. P. Maruya. ISBN 82-573-0948-6. Arkivert fra originalen 17. september 2014. 
  4. ^ Orange, N.J. (1905). «Japanese Order for Missionary». The New York Times (engelsk): 13.