James Braid (lege)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Braid
James Braid, portrait.jpg
James Braid
Født19. juni 1795Rediger på Wikidata
Portmoak, Kinross-shire, Skottland
Død25. mars 1860 (64 år)
Chorlton-on-Medlock, Manchester, England
Utdannet ved University of EdinburghRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Hypnotisør, lege, hypnoseterapeut, kirurgRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia
InstitusjonerRoyal College of Surgeons of Edinburgh,
Wernerian Natural History Society
Doktorgrads-
avhandling
Diseased nutrition
Kjent forkirurgi, hypnose
InfluererThomas Brown, Charles Lafontaine
Influert avÉtienne Eugène Azam, Pierre Paul Broca,
Joseph Pierre Durand de Gros,
Ambroise-Auguste Liébeault,
John Milne Bramwell

James Braid (født 19. juni 1795 i Portmoak i Kinross-shire i Skottland, død 25. mars 1860 i Manchester i England) var en skotsk lege og kirurg, som spesialiserte seg på øyet og dets muskuløs forhold. Braid var også en viktig og innflytelsesrik pioner innen hypnose og hypnoterapi.

James Braid giftet seg med Margaret Mason 17. november 1813. De hadde to barn sammen, James (født i 1822), som ble allmennpraktiker, og en datter. Han ble også utdannet ved Royal College of Surgeons of Edinburgh i 1815, noe som berettiget ham til å referere til seg selv som et medlem av dette universitetet.

Selv om Braid var den første til å bruke begreper som hypnose og hypnotisør på engelsk, så er det beslektede franske ordet hypnotique, bevisst blitt brukt av den franske magnetisten baron Etienne Félix d'Henin de Cuvillers (1755–1841) allerede i 1820. Men, Braid var den første personen til å bruke «hypnose» i moderne forstand, og som viste til den psyko-fysiologiske teorien om hypnose i stedet for diverse okkulte teorier som ofte ble brukt av fremtredende magnetister.[trenger referanse] Bare tre dager før hans død sendte han et (nå tapt) manuskript, skrevet på engelsk, om emnet hypnose, til den franske kirurgen Étienne Eugène Azam.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]