Jakutisk laika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakutisk laika
Yakut laika
Jakutisk laika
Hundetypelaika, spisshund
OpprinnelseRussland
Egenskaperjakthund, trekkhund, kløvhund
Forventet livsløp10–12
Størrelsestor (27-45 kg)
Passer foraktive, jegere, hundekjørere
Anerkjennelser
FCIgr. 5 sek. 1[1] (FCI #)
AKCFSS
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Jakutisk laika (Якутская лайка) (FCI #365[1]) er en spisshund av typen nordiske sledehunder. Inntil ganske nylig ble denne hunden regnet som en nordlig variant av østsibirsk laika, men typen ble i 2004 trukket ut fra denne (av fysiske årsaker) og anerkjent som en egen hunderase av den russiske kennelklubben (RKF).[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Jakutisk laika
Jakutisk laika

Jakutisk laika stammer fra den enormt store republikken Sakha (tidligere kjent som Jakutia) i Sibir (Russland), der den brukes som både sledehund og jakthund. Sledehundegenskapene er primære.

Jakutisk laika blir typisk omkring 52–56 cm i skulderhøyde, men det finnes hunder som blir større (opp mot 68 cm). Disse blir imidlertid ikke regnet inn i genpoolen som danner grunnlag for den nye hunderasen. Tispene (ca. 52–55 cm) er bare marginalt mindre enn hannene (ca. 53–56 cm). Pelsen har tilliggende vann- og snøavisende dekkhår, som på vinterstid kan bli 10–15 cm lang, og tett, isolerende underull. Alle farger er tillatt, unntatt helhvit. De vanligste fargene er kombinasjoner av sort/hvit, hvit/sort, grå/hvit, hvit/grå og ulvegrå. Hunden kan ha flere farger på øyne, herunder blå eller ett blått øye.

Dette er en hund som kan tåle temperaturer ned mot minus 50 grader celsius, om den tilvennes. Den er svært hardfør, utholdende og energisk, og dessuten ofte meget flokkorientert. Det siste gjør den også til en utmerket familiehund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.