Jakutisk laika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yakutian laika
Yakutian laika
Hundetypelaika, spisshund
OpprinnelseSibir i Russland
Egenskapertrekkhund, jakthund, kløvhund, familiehund
Livsløp11–14
Størrelsemellomstor (18–25 kg)
Passer foraktive, friluftsmennesker
Anerkjennelser
FCIgr. 5 sek. 1[1]
(FCI #)
AKCFSS
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Yakutian laika (Якутская лайка) (FCI #365[1]) er en mellomstor spisshund av typen nordiske sledehunder. Inntil ganske nylig ble denne hunden regnet som en nordlig variant av østsibirsk laika, men typen ble i 2004 trukket ut fra denne og anerkjent som en egen hunderase av Russian Kynological Federation (RKF).[2]

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Jakutisk laika
Jakutiske laikaer er ypperlige trekkhunder som tåler kulde godt

Yakutian laika er en svært gammel hund som har blitt avlet av urfolk i den enormt store republikken Sakha (tidligere kjent som Jakutia) i det nordøstre Sibir i Russland, der den har lange tradisjoner som både sledehund og jakthund, selv om egenskapene som sledehund har vært de primære. Arkeologiske beviser bekrefter at folk i disse områdene har brukt hunder til transportoppdrag og jakt i omkring 8 000 år.[1]

Den første referansen man har om hunder i denne regionen av Russland er fra år 1633, mens den første henvisningen til yakutian laikaer hadde overskriften «Hvordan yakuter reiser om vinteren» i boken «Noord en Oost Tartarye» av Nicholas Witsen, publisert i Amsterdam i 1692. Den første beskrivelsen av yakutian laika sto i boken «Geography of the Russian Empire» (Derpt, 1843), som annonserte at det var en «hund av en spesiell rase». Typen ble også nevnt i statistisk materiale utgitt i St. Petersburg i 1856, som hevdet at det fantes 15 157 aktive sledehunder i Jakutia.

Den første rasestandarden var klar i 1958, og den dannet grunnlag for den nye standarden som ble publisert av RKF i 2005. RKF anerkjente rasen i 2004 og FCI inkluderte den som en midlertidig godkjent rase i 2019.[1] Norsk Polarhundklubb informerer om at de første hundene av denne hunderasen ble importert til Norge i 2017, hvoretter det første valpekullet ble født her året etter. Polarhundklubben organiserer ellers også hunderasene grønlandshund, samojedhund og kanadisk eskimohund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Hannene skal ifølge rasestandarden måle 55–59 cm i skulderhøyde og tispene 53–57 cm,[1] Tispene er bare marginalt mindre enn hannene.

Pelsen er tolags og har tilliggende vann- og snøavisende dekkhår, og tett, isolerende underull. Alle fargekombinasjoner er tillatt, men den kan ikke være ensfarget (unntaket er helhvit). De vanligste fargene er kombinasjoner av sort/hvit, hvit/sort, grå/hvit, hvit/grå og ulvegrå. Hunden kan ha flere farger på øyne.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Yakutian laika er en utpreget brukshund med svært gode egenskaper som sledehund, men den har også kvaliteter som jakthund og familiehund. Rasen er aktiv og tåler kulde og snø bedre enn de fleste andre hunderaser. Den kan tåle temperaturer ned mot minus 50 grader celsius, om den tilvennes gradvis. Den er svært hardfør, utholdende og energisk, og dessuten ofte meget flokkorientert. Det siste gjør den også til en utmerket familiehund, men den passer best for aktive mennesker som liker å tilbringe mye tid ute. Rasen har en type pels som er nærmest selvrensende, men den trenger jevnlig gjennombørsting.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]