Hopp til innhold

Jakobsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Offentlig utsmykning ved Jakobsbergskirken.
Vindmøllen i 1979.

Jakobsberg er et tettbebygd område i Stockholms län i Uppland i Sverige. Det er Järfälla kommunes administrasjonssenter og Jakobsberg er det kommersielle og administrative sentrum. Det ligger rundt 15 kilometer nord for sentrale Stockholm og det bor bortimot 26 000 innbyggere der (2011). Jakobsberg inngår, liksom resten av tettbebyggelsen i kommunen, i tettstedet Stockholm.

Jakobsbergs sentrum er et stort kjøpsentrum i sentrale Jakobsberg som ble innviet i 1962 og renovert på begynnelsen av 1990-tallet. Her finns over 100 butikker, kino, bibliotek, restauranter med mer. Nær kjøpsenteret ligger Jakobsbergs sykehus og jernbanestasjonen for pendlere. Jakobsberg sentrum har påbegynt en fornyelse av galleriene. I Jakobsberg finnes flere videregående skoler, kommunal voksenopplæring («komvux») og Jakobsbergs folkehøyskole.

Et av Jakobsbergs landemerker er vindmøllen på Kvarnbacken. Det har eksistert en vindmølle på Kvarnbacken siden en gang på 1700-tallet, men på begynnelsen av 1800-tallet ble den antagelig erstattet av en nyere modell. Møllen ble benyttet fram til 1920-tallet. I dag er den som står der eid av kommunen. Det har vært brann i den tre ganger, 1980, 1997 og 2005. Etter den siste brannen ble den ikke bygd opp igjen og i dag er det kun grunnen som står igjen.

Kjente personer fra Jakobsberg

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]