Hopp til innhold

Jakob Ulfsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakob Ulfsson
Født1430Rediger på Wikidata
Uppland
Død1521[1][2]Rediger på Wikidata
Mariefred
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
  • Romersk-katolsk erkebiskop i Uppsala (1470–1515) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversität Rostock (1457–)[1]
Universitetet i Paris, Sorbonne (1460–)[1]
Uppsala universitet (–1465*)[1]
NasjonalitetSverige
GravlagtUppsala domkirke[3]

Jakob Ulfsson (født i 1430-årene på Hacksta gård i Trögds härad i vestre Uppland i Sverige, død våren 1521Mariefreds kloster) var en svensk katolsk erkebiskop, stundom kalt Örnfot etter det våpenskjold han førte.

Jakob Ulfsson var erkediakon i Växjö da han i 1470 ble utnevnt til erkebiskop av Uppsala, og bispeviet i Roma av erkebiskop Šimun Vosić av Bar. Han bekledte dette embede til 1514. Jakob Ulfsson var i likhet med både sine forgjengere og sin etterfølger på erkebispestolen unionsvennlig, men i motsetning til disse opptrådte han i alminnelighet ikke fiendtlig mot Sturene og det svensk-nasjonale parti.

Imidlertid kom det i 1497 til åpent brudd mellom Jakob Ulfsson og Sten Sture. Jakob Ulfsson og det øvrige riksrådet avsatte Sture fra riksforstanderposten; denne beleiret Jakob Ulfsson på hans slott Stäket, men en dansk hær brakte erkebiskopen hjelp. I det hele tatt lettedes ved disse begivenheter i høy grad Kong Hans’ bestigelse av den svenske trone. Senere ble Jakob Ulfsson og Sten Sture atter forsonet.

Jakob Ulfsson har i kulturell henseende betydning ved det var under hans fremme at boktrykkerkunsten ble introdusert i Sverige, og videre turde opprettelsen av universitetet i Uppsala i 1477 i en vesentlig grad kunne tilskrives ham. Jakob Ulfsson nedlag i 1514 sin verdighet som erkebiskop og døde i en meget høy alder på Mariefreds kloster.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi begynner med erkebiskop Šimun Vosić (Vossich), ettersom det ikke er bevart for ettertiden hvem som bispeviet denne.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Svenskt biografiskt lexikon, «Jakob Ulvsson», Svensk biografisk leksikon-ID 12030[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LIBRIS, oppført som ärkebiskop Jacob Ulvsson, SELIBR 305027, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Svenska kyrkan, «Jakob Ulvsson», besøkt 27. februar 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ catholic-hierarchy.org offon, lest 30. desember 2021

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]