Jakob Rosenfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rosenfeld mellom Liu Shaoqi (til venstre) og Chen Yi (til høyre).

Jakob Rosenfeld (født 11. januar 1903 i Lemberg (Lviv) i Det østerrikskungarske rike, død 22. april 1952 i Tel Aviv), i Kina best kjent som General Luo, men der egentlig hadde navnet 羅生特 Luó Shēngtè, tjenestegjorde fra 1947 som helseminister i den provisoriske kinesiske kommunistiske regjering under Mao Zedong.

Rosenfeld var jøde, og fødebyen Lemberg er nå Lviv, en av de største byene i Ukraina. Han vokste imidlertid opp i Wöllersdorf nær Wiener Neustadt. Han tok eksamen i medisin med spesialisering inngen urologi ved Universitetet i Wien. Etter Anschluss ble Rosenfeld deportert til konsentrasjonsleiren Dachau og senere til konsentrasjonsleiren Buchenwald. I 1939 ble han løslatt, men måtte forlate Tyskland innen to uker. Ettersom Kina ikke krevde at jøder måtte søke om innreisevisum, flyktet han til Shanghaighettoen.

Fra 1941 tjenestegjorde han som feltlege for de kommunistiske styrker under krigen mot japanerne og den kinesiske borgerkrig. På grunn av sin gode innsats gav soldatene han tilnavnet tigerbalsamlegen, ettersonm tigerbalsam ble alment sett på som et legemiddel.

Han valgte å forbli i Kina etter at Nazityskland brøt sammen i 1945, og deltok i Folkets frigjøringshær mot Beijing. Han ble helseminister i den provisoriske regjering i 1947. Det var ikke før i 1949 at han vendte tilbake til Europa for å lete etter slektninger. De fleste av dem viste seg ikke å ha overlevd jødeforfølgelsene.

Han ble forent med sin søster i Østerrike i 1949. I 1950, etter forgjeves å ha forsøkt å vende tilbake til Kina, emigrerte han til Israel og ble der gjenforent med sin bror. To år etter døde han av hjertesvikt.

Kina har satt opp en statue av ham, et hospital i Shandong er oppkalt etter ham, og i 2006 var det en stor utstilling om ham i Det kinesiske nasjonalmuseum i Beijing. Utstillingen ble åpnet av president Hu Jintao.

Litteratur[rediger | rediger kilde]