Jakob Kaiser-huset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakob Kaiser-huset
Dorotheenstraße – til høyre og venstre av gaten ses bygninger i Jakob Kaiser-huset
Beliggenhet
Kart
Jakob Kaiserhuset
52°31′06″N 13°22′44″Ø

Jakob Kaiser-huset (tysk: Jakob-Kaiser-Haus) er et bygningskompleks i Berlin som inneholder kontorer og møterom for Forbundsdagen. Jakob Kaiserhuset finnes i Dorotheenstrasse i umiddelbar nærhet til Riksdagsbygningen i Berlin. Huset er oppkalt etter den tyske politikeren Jakob Kaiser, opprinnelig Deutsche Zentrumspartei, senere CDU.

Jakob Kaiser-huset består av åtte bygninger, hver i seks etasjer og var ferdig oppført i 2002. Til huset hører den tidligere riksdagspresidentbygningen (Reichstagspräsidentenpalais). Dorotheenstrasse går mellom på den ene side bygning 1 til 4 og på den annen side 5 til 8, men komplekset er likevel forbundet med to broer over gaten. I tillegg finnes en underjordisk forbindelse til Riksdagsbygningen.

Bruk av bygningen[rediger | rediger kilde]

Glassplater med de første 19 artikler i den tyske grunnloven Grundgesetz.

Bygningen er den største knyttet til et tysk parlament, herunder delstatsparlamentene. Her finnes tilsammen 1745 kontorer, bl.a. 314 kontorer for medlemmene av Forbundsdagen. Hvert kontor for forbundsdagsmedlemmene er 18 m² stort, men forøvrig forskjellig utrustet. Videre finnes 43 møterom og to store møtesaler, samt et TV-studio og presserom. I tillegg til rom for parlamentariske funksjoner finnes fire butikker og en kantine kalt Kasino med 570 plasser.

Øvrige parlamentsbygninger[rediger | rediger kilde]

De to øvrige store parlamentsbygninger oppført i umiddelbar nærhet til Riksdagsbygningen, Marie Elisabeth Lüders-huset og Paul Löbe-huset, er også oppkalt etter politikere fra de viktigste politiske partier i Tyskland etter den andre verdenskrigen: Marie Elisabeth Lüders FDP og Paul Löbe SPD.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]