Jakob Bernoulli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob Bernoulli

Jakob Bernoulli ble født i Basel i Sveits 27. desember 1654jul./ 6. januar 1655greg. og døde 16. august 1705. Han er en av åtte prominente matematikere fra Bernoulli-familien.

Jakob studerte teologi, i tråd med farens ønske, og ble prest. Han studerte derimot også matematikk og astronomi, noe som var i strid med farens vilje. Fra 1676 til 1682 reiste han gjennom Europa og lærte om de siste oppdagelsene i matematikk og vitenskap. Dette inkluderte arbeidene til Robert Boyle og Robert Hooke.

Gjennom brevveksling med Leibniz ble han kjent med matematisk analyse, og han samarbeidet med broren Johann om flere anvendelser av teoriene. De publiserte blant annet artikler om transendentale kurver (1896) og isoperimetri (1700 og 1701). I 1690 ble Jakob den første som utviklet teknikker for å løse separable differensialligninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
matematikkstubbDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)