Jake Swirbul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jake Swirbul
Jake Swirbul in 1940.jpg
Født18. mars 1898
New York
Død28. juni 1960 (62 år)
Utdannet ved Cornell University
Beskjeftigelse Flyger
Nasjonalitet Latvia

Leon A. "Jake" "The Bullfrog" Swirbul (født 18. mars 1898Manhattan i New York City, død 28. juni 1960) var en amerikansk luftfartspioner og medstifter av Grumman Aircraft Engineering Corporation.

Swirbul ble født på Manhattan. Familien flyttet til Long Island da han var var barn, han vokste opp i Sag Harbor og gikk på Pierson High School. Han studerte ved Cornell University frem til 1917 da han forlot universitetet for å melde seg til militærtjeneste ved U.S. Marine Corps.

Jake Swirbul og Leroy Grumman møttes i 1924 ved Loening Aeronautical Engineering Corporation i New York City. Loening var en av de mange små flyfabrikker som kom i kjølvannet av Første verdenskrig. Da firmaets Manhattan-fabrikk ble stengt etter salg til Keystone Aircraft i 1929 bestemte Swirbul og Grumman seg for å starte for seg selv. Grumman pantsatte sitt hus for 16 875 dollar og Swirbul bidro med 8 125 dollar. To andre Loening-ansatte bidro og en bankmann fra Wall Street, E. Clinton Towl, sluttet seg til. Grumman Aircraft Engineering Corporation ble formelt stiftet 2. januar 1930. Swirbul var produksjosleder, han kunne dynamikken bak masseproduksjon og han var ansvarlig for den enorme byggingen av fly under andre verdenskrig og var tilsvarende dyktig til nedtrappingen etter krigen for å sikre at bedriften overlevde. Grumman var eneste flyfabrikk på 1950s-tallet uten røde tall i regnskapene. Jake Swirbul døde av lungebetennelse den 28. juni 1960 mens han gikk sykmeldt for tarmkreft. Han døde kort tid etter at Grumman begynte å arbeide på Gemini programmet og en måned etter feiringen for ferdigstillelsen av Intruder.

Tusener fulgte han til graven. Swirbul-biblioteket ved Adelphi University bærer hans navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]