Jak and Daxter: The Precursor Legacy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jak and Daxter: The Precursor Legacy
UtviklerNaughty Dog
UtgiverSony Interactive Entertainment
DistributørSony Interactive Entertainment og PlayStation Store
RegissørJason Rubin
ProgrammererAndy Gavin
KomponistMark Mothersbaugh
SerieJak and Daxter
SpillmotorKinetica
PlattformPlayStation 2, PlayStation Vita, PlayStation 3 og PlayStation 4
Utgivelse3. desember 2001
SjangerPlattformspill
ModusEnspiller
Nettstedwww.playstation.com/en-us/games/jak-and-daxter-the-precursor-legacy-ps2/
Neste i serienJak II

Jak and Daxter: The Precursor Legacy er et plattform- og eventyrspill utviklet av Naughty Dog og publisert av Sony Computer Entertainment America. Det er det første spillet i Jak and Daxter-serien. Spillet ble lansert for PlayStation 2 den 4. desember, 2001 i USA. Lanseringen i Europa og Japan skjedde samme måned. Det har blitt laget tre oppfølgere til Jak and Daxter: The Precursor Legacy: Jak II, Jak 3, og Jak and Daxter: The Lost Frontier. Et spin-off spill, Jack X, og en midquel, Daxter, ble også laget.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Jak and Daxter deler likheter med plattformspill som Banjo-Kazooie og Super Mario 64, hvor målet er å samle gjenstander for å komme seg videre i spillet. Spilleren har tilgang til supermenneskelige evner som dobbelhopping, et raskt spinnende spark, og å få kun begrenset skade ved fall fra stor høyde. Skader blir vist på et helsemeter, som minskes når spilleren blir truffet av fiender, faller fra store høyder og kommer i kontakt med farlige gjenstander.

Spillet dreier seg om å samle inn «Power Cells», som kan tjenes ved å slå fiender, betale for dem med Precursor Orbs, gjennomføre utfordringer, og på andre måter. Spillerens karakter Jak har slag- og sparkangrep, og kan også utnytte forskjellige "Eco" energier for å gjennomføre oppgaver, eller beseire fiender i gladiatorlignende arenakamper.

Siden det er et plattformspill er det flere gjenstander som må samles i Jak and Daxter: The Precursor Legacy. Hovedobjektene er Power Cells, som brukes til å drive maskineri som trengs for å nå nye nivåer. Eggformede "Precursor Orbs" fungerer som penger, og kan bli byttet mot Power Cells flere steder i spillet. Samler splleren inn alle sju "Scout Flies" i et nivå blir man belønnet med en Power Cell. Precursor Orbs er med i alle de tre Jak and Daxter-spillene, mens Power Cells ikke dukker opp igjen før i Jak 3, der de kan finnes i gjenstandsinnsamlingsoppdrag.

Spillet inneholder en rekke bosser, og når man overvinner dem får spilleren en Power Cell eller en måte å fortsette videre i spillet på. En av disse fiendene er ikke obligatoriske, og blir bare overvunnet for å vinne en Power Cell, og for å få piggete tentakler som er spredt rundt i jungelen til å visne, slik at de ikke lenger utgjør en trussel for spilleren. En annen boss, en cyborg ved navn Klaww, overvinnes for å komme seg ut av fjellområdet. For å gjøre dette må spilleren nok Power Cells til å drive en levitasjonsmaskin og klarere en sti slik at man får adgang til den. Når Klaww overvinnes får spilleren adgang til områdene videre.

En stor del av spillet omfatter «Eco», en type farget energi som finnes i seks ulike former.[1] Spilleren kan utnytte Eco ved å samle inn glødende partikler som gir en liten mengde, eller via Ecoventiler som gir en full oppladet mengde av Ecoenergi. Grønn Eco, den vanligste formen, gjenoppretter helse.[2] Blå Eco øker Jaks hastighet, tiltrekker forskjellige gjenstander og aktiverer visse maskinerier.[3] Sjelden Rød Eco øker angrepsstyrken,[4] mens Gul Eco gir evnen til å skyte ut energiladninger fra hendene.

De andre formene av Eco blir ikke brukt av spilleren i spillet. Små mengder av Mørk Eco påfører skade når spilleren kommer i kontakt med den, og å falle i en pøl med Mørk Eco fører til umiddelbar død. Hvit Eco blir sett og brukt bare i den siste bossen, og er en kombinasjon av alle typer Eco bortsett fra Mørk.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en fortelling av Vismannen Samos, mester av Grønn Eco. Han snakker kryptisk om Precursorene, skaperne av universet og alt liv på planeten. Imens drar Jak og den rampete vennen Daxter til Misty Island, selv om Samos har forbudt dem å dra dit. Når de ankommer øya ser de to personer som taler for en hær med onde Lurkers. Duoen, bekymret over hva de er vitne til, er i ferd med å dra tilbake, men blir overfalt av en stor Lurker. Jak klarer å ødelegge den ved å bruke en gjenstand fylt med Rød Eco, men eksplosjonen sender Daxter rett ned i et basseng med Mørk Eco. Daxter blir transformert til en Ottsel, en kombinasjon av "otter"(oter) og "weasel"(røyskatt), men er ellers uskadd. De drar tilbake til landsbyen deres, Sandover, og søker hjelp av Samos, som sier at bare Gol Acheron, Mesteren av Mørk Eco, kan endre Daxter tilbake igjen.

Veien nordover mot Gol er blokkert av Fire Canyon, som bare kan krysses med Keiras Zoomer (svevescooter) når den er utstyrt med et varmeskjold drevet av Power Cells. Etter at Jak og Daxter samler inn nok Power Cells krysser de Fire Canyon til den Blå Vismannens landsby. Den er for det meste i ruiner, ødelagt av en enorm cyborg ved navn Klaww, og Mesteren av Blå Eco er forsvunnet på mystisk vis. Jak og Daxter må samle inn flere Power Cells for å drive en antigravitasjonsmaskin som klarerer veien til Klaww. Etter å ha beseiret Klaww bruker de Zoomeren til å reise ned fjellet til Volcany Crater.

Jak drar til den Røde Vismannens laboratorium, hvor han finner ut at alle Vismennene unntatt Samos har blitt kidnappet av de samme personene Jak og Daxter observerte på Misty Island. Det viser seg at de er Gol Acheron og Maia Acheron, Gols søster, søm planlegger å oversvømme verden med Mørk Eco ved å bruke Mørk Eco Siloene. Jak samler inn flere Powel Cells så Keira kan oppgradere Zoomerens varmeskjold slik at de kan krysse en tunnel fylt med lava.

På den andre siden, i den Gule Vismannens laboratorium, forteller Keira at Samos også har blitt kidnappet. Mens de reiser rundt i Gol og Maias festning, finner Jak og Daxter først Samos (som blir den siste de redder), som forteller dem at Gol og Maia bruker alle Vismenneness energier til å drive en robot som er sterk nok til å åpne Mørk Eco Siloene. Jak og Daxter klarer å fri Vismennene, og drar så til toppen av Siloene for å konfrontere den gjenoppbygde Precursorroboten som kontrolleres av Gol og Maia. Jak kjemper mot roboten, men bekjemper den bare ved hjelp av de fire Vismennene, som forener sine krefter for å skape den sagnomsuste Hvit Eco.[5] Daxter forstår at Hvit Eco kan omskape ham, men går til slutt med på at Jak kan bruke den til å slå roboten.[6]

Gol og Maia er fanget i roboten og synker ned i Siloen med Mørk Eco, som lukker seg og fanger dem, og sannsynligvis tar livet av dem; Men Samos er ikke sikker på om de er døde. Jak og Keira kysser nesten, men blir avbrutt av Daxter. Jak, Daxter, Samos og Kaira oppdager så en enorm Precursor Dør, som bare kan åpnes av energien til 100 Power Cells. Med dem åpnes døren og avslører at enormt objekt innhyllet i et blendende, hvitt lys; Detaljene blir forklart i det neste spillet, Jak II.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Spillet finner sted i en oppdiktet verden utviklet av Naughty Dog spesielt for spillet. Det inneholder en mengde forskjellige steder som spilleren kan utforske, som spenner seg fra jungeler til vulkaner. Hvert område inneholder åtte Power Cells, borsett fra boss- og treningsområder.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

I Jak and Daxter: The Precursor Legacy og i alle de etterfølgende spillene, unntatt PSP-spillet Daxter, er hovedpersonen Jak, en stum karakter på 15 år.[trenger referanse] Hans beste venn er Daxter, en breikjeftet fyr som blir transformert til en Ottsel, en blanding av en oter og en røyskatt, i begynnelsen av spillet. De to guttene bor i landsbyen Sandover sammen med Samos, Mesteren av Grønn Eco, og datteren hans Keira. Keira bygger Zoomeren som Jak og Daxter benytter seg av flere ganger i spillet til å forflytte seg fra sted til sted.

Skurkene i spillet er Gol Achelon og søsteren Maia, forskere som har blitt onde på grunn av eksponering av den Mørk Ecoen de studerte. Målet deres er å få åpnet en enorm silo full av Mørk Eco og bruke det til å forme verden etter deres ønske.

Andre karakterer er de Blå, Røde og Gule Vismennene, hvorav alle er mestere av Ecoen de har navnet fra. Sammen med Samos blir de tatt til fange av Gol og Maia, men reddes senere av Jak og Daxter.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av Jak and Daxter startet i januar i 1999. Mens resten av Naughty Dog- teamet arbeidet med Crash Team Racing, ble bare to programmerere tildelt prosjektet. Resten av teamet begynte å jobbe med Jak etter utgivelsen av PlayStation 2, da Naughty Dog overleverte Crash bandicoot til Subsidiary Of Universal, Universal Interactive's Sierra Entertainment. På grunn av PS2 sin status som ny konsoll følte Naughty Dog at de måtte lage noe nytt og unikt. Spillet var under utvikling i nesten tre år, og i løpet av denne perioden ble talløse endringer utført på omtrent alle aspekter ved spillet.

Karakterene i spillet gjennomgikk også endringer. Til å begynne med var det en tredje hovedperson, men i stedet konsentrerte Naughty Dog seg om to hovedpersoner for å skape akkurat de karakterene de ønsket. På hjemmesiden Computerandvideogames.com skrev Naughty Dog at "Karakterinspirasjonen var mer Joe Madureira som lagde tegneserien Battle Chasers enn noe annet..." i et intervju.[7] Etter utgivelsen av Jak and Daxter var Naughty Dog forberedt på å lage en etterfølger så lenge det første solgte bra nok til å sikre det. Etter at spillet solgte bra begynte produksjonen av Jak II kort tid etterpå.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Før utgivelsen gav SCEA IGN en demo av Jak and Daxter..[8] Douglas C. Perry, et medlem av IGNs staff sa at "... Jak and Daxter er et friskt pust, et morsomt, muntert, men ikke desto mindre episk action-eventyrspill for seg selv..." etter å ha vurdert demoen i 12 timer. Game Informer gav spillet en highscore på 9.20 av 10, og priste bildekvaliteten og fraværet av opplastingstid.[9] IGN rangerte spillet som nummer åtte på listen over "Top 25 PS2 Games of All Time."[10]

Etter utgivelsen i 2001 solgte Jak and Daxter over 1 million eksemplarer. I dag har spillet solgt rundt 2 millioner eksemplarer[11] bare i USA. Tre etterfølgere fulgte i henholdsvis 2003, 2004 og 2009, sammen med to "spin-off" spill, Jak X: Combat Racing i 2005, og Daxter i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Cnet Jak and Daxter review
 2. ^ Eco information
 3. ^ Gamesfirst Jak and Daxter review
 4. ^ Gamersmark Jak and Daxter review Arkivert 9. mai 2006 hos Wayback Machine.
 5. ^ Jak and Daxter: The Precursor Legacy: Gol: White Eco! It does exist! Maia: They must not be allowed to get it!
 6. ^ Jak and Daxter: The Precursor Legacy: Daxter: Stay fuzzy, save the world. Choices. Okay, fine, we'll save the world! But do it quick before I change my mind!
 7. ^ Computerandvideogames.com Naughty Dog interview Arkivert 4. februar 2009 hos Wayback Machine.
 8. ^ IGN Staff. «IGN Jak and Daxter preview». IGN. Besøkt 8. april 2007. 
 9. ^ Game Informer Jak and Daxter review Arkivert 14. mars 2008 hos Wayback Machine.
 10. ^ IGN PlayStation Team (10. august 2009). «The Top 25 PS2 Games of All Time - PS2 Feature at IGN». IGN. Arkivert fra originalen 29. juni 2011.  Arkivert 29. juni 2011 hos Wayback Machine.
 11. ^ «US Platinum Videogame Chart». The MagicBox. Besøkt 8. april 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]