Jaffna (distrikt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Sri Lanka med Jaffna avmerket

Jaffna er et administrativt distrikt i Sri Lankas nordprovins. Hovedstaden, Jaffna, er en av landets folkerikeste byer. Hele området er befolket av tamiler, den nest største befolkningsgruppen i landet.

På grunn av borgerkrigen på Sri Lanka var ikke Jaffna-distriktet med under folketellingen i 2001. Men en beregning/fremskriving av folkemengen pr. 2004 lander på 956.055. Distriktet dekker et område på 1.025 km².

Distriktet omfatter Jaffnahalvøya helt nord på øya Sri Lanka, og i øst også øyene Alanativu, Eluvativu, Delft, Karaitivu, Kayts, Mandaitivu, Nainativu, og Punkudutivu.

De større byene i distriktet er:

  • Jaffna (med et beregnet folketall på 167.400 innbyggere i 2004).
  • Chāvākachchēri (115.600 innbyggere).
  • Point Pedro (85.500 innbyggere).
  • Velvedditturai (74.400 innbyggere).

Deretter kommer blant de andre større befolkningssentra (i rekkefølge fra vest til øst) Pandattarippu, Chankanai, Manipay, Chunnakam, Kankesanturai (nær Jaffnas flyplass Palali), Utumpirai og Nelliadi.

Jaffnalagunen avskjærer distriktet nesten fullstendig med øya for øvrig. Sør for Jaffnalagunen ligger Kilinochchi-distriktet, som også omfatter en liten del av Jaffnahalvøya.

Den 26. desember 2004 ble distriktet rammet av tsunamier utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanene. (Se Tsunamien i Indiahavet 2004). Det var særlig områdene fra Point Pedro og sørøstover som ble rammet, det meste av den sentrale og vestlige delen, og områdene langs Jaffnalagunen, lå "i le" for flodbølgen.