Jade Etherington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jade Etherington
Født9. mars 1991 (33 år)
Englands flagg England Chelmsford, England
BeskjeftigelseAlpinist, friidrettsutøver Rediger på Wikidata
Utdannet vedBishop Grosseteste University
The Deepings School
NasjonalitetStorbritannia
SportAlpint
TrenerTony McAllister
Klubb(er)Lincolnshire Sport's Elite Athlete Programme

Medaljeoversikt
Konkurrerte for Storbritannias flagg Storbritannia
Alpine grener
Paralympiske leker
SølvSochi 2014Utfor
SølvSochi 2014Slalåm
SølvSochi 2014Superkombinasjon
BronseSochi 2014Super-G
Para-VM
BronseLa Molina 2013Super-G

Jade Etherington (født 9. mars 1991 i Chelmsford) er en engelsk alpinist, som vant fire medaljer for Storbritannia ved Paralympiske vinterleker 2014.

Etherington er født synshemmet, med grønn stær og Axenfields syndrom, som skyldes en genfeil. Sykdommen kan føre til blindhet. Hun gjennomgikk seks operasjoner før hun var 12 år gammel, men begynte å miste synet da hun var 17. Hun har i dag mindre enn 4% synsevne. Genet som gir denne sykdommen stammer fra hennes mor, og hennes tre søstre har også dette syndromet i større eller mindre grad.

Idrettskarriere[rediger | rediger kilde]

Jade Etherington og ledsager John Clarke ved VM i 2013.

Etherington ble tatt ut til BDST (British Disabled Ski Team) i 2009, og konkurrerte internasjonalt fra 2011. Hun haddei starten Fiona Gingell som ledsager, men Gingell flyttet til Amerika i oktober 2012. En annen britisk utøver, Heather Mills, ble ikke kvalifisert til VM i 2013, og tilbød henne derfor å bruke treneren sin, John Clarke. Hun deltok i sitt første VM ved VM i alpint for funksjonshemmede 2013, der hun kom på 3.-plass i super-G. Hun kom på 4.-plass i slalåm, men brøt både i storslalåm og dermed også superkombinasjonen.

I april 2013 ble hun enig med Caroline Powell om å bruke henne som ledsager, og disse begynte å trene sammen i august.[1]

Hun deltok ved Paralympiske vinterleker 2014 i Sotsji i Russland, med Caroline Powell som ledsager. Der kom hun på 2.-plass i utfor, bak Henrieta Farkašová, og vant med det Storbritannias første paralympiske medalje på snø, og var også Storbritannias første medalje i Paralympics 2014. Hun fikk deretter bronse i utfor, og sølvmedalje i slalåm, før hun fulgte opp med raskeste løp i super-G, slik at hun også fikk sølv i superkombinasjonen. Hun ble dermed den første britiske utøveren som vant fire medaljer ved et Paralympics. Hun stilte ikke til start i super-G. Etherington var Storbritannias flaggbærer ved avslutningsseremonien ved disse lekene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]