Jacques d’Agar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ulrika Eleonora av Danmark malt av d'Agar rundt 1690
Christian V

Jacques d’Agar (Jacob d’Agar; døpt 9. mars 1642 i Charenton-le-Pont, død 16. november 1715 i København) var en fransk-dansk maler.

d’Agar var utdannet hos Jakob-Ferdinand Voet og ble medlem av Akademiet i Paris i 1675. Ettersom han var hugenott ble han ekskludert fra Akademiet i 1682 og måtte forlate hjemlandet. Han reiste i første omgang til England og herfra sendte han i 1683 en søknad til den danske kongen om å få overta etter stillingen etter Abraham Wuchters, som var død året før. Han kom til København hvor Christian Vs reformerte dronning Charlotte Amalie beskyttet og begunstiget sine trosfeller.

d'Agar fikk tittel som Oberkontrafejer med 1500 Rigsdaler i årlig lønn og ble utnevnt til hoffjunker. Han ble etter hvert også et fremtredende medlem av den reformerte menigheten som hørte til Reformert kirkeChristianshavn.

d'Agar utførte flere portretter av medlemmer av kongefamilien, blant annet av kongen selv, enkedronning Sophie Amalie, dronning Charlotte Amalie og Ulrika Eleonora av Danmark. Han døde som en ansett og velhavende mann, og ble begravet på Reformert kirkes kirkegård.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]