Jacob den Danske

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Detalje fra Claus Bergs altertavle i Odense domkirke: En gråbrødremunk som er blitt identifisert som broder Jacob.

Broder Jacob den Danske (spansk Jacobo Daciano, latin Iacobus de Dacia), født i København ca. 1484 død Michoacán, Mexico 29. oktober 1566, var en dansk fransiskanermunk og muligens prins av Danmark, Norge og Sverige. Han kalte seg selv for Iacobus Gottorpius etter Gottorp i Slesvig, som på det tidspunkt var i dansk besittelse, og skal derfor ha vært en (u)ekte sønn av kong Hans.[1]

Han skal ha behersket åtte språk, og ble ansett av urbefolkningen i Michoacán å være både hjelpsom og rettferdig. Ved graven hans i Tarecuato blir gebursdagen hans feiret årlig.

Kongesønn?[rediger | rediger kilde]

Historikeren Jørgen Nybo Rasmussen argumenterer for at Jacob var sønn av kong Hans og derfor en yngre bror til Christian II. Denne oppfattelse deles ikke av alle,[2] men ligger til grunn for Henrik Stangerups roman Broder Jacob.

Han trådte inn i Fransiskanerordenen under ukjente omstendigheter. I årene før reformasjonen var han i klosteret i Malmø, hvor han deltok i disputter med lutherske ledere. I 1530 ble fransiskanerne fordrevet fra klosteret, skildret av Jacob i Gråbrødrenes Fordrivelseskrønike, som var tenkt som et forsvar ved en eventuell gjenvinning av de konfiskerte klostrene.

Med reformasjonen i 1536 kom et forbud mot tiggerordener, og Jacob ble derfor nødt til å gå i landflyktighet. Først reiste han til Mecklenburg og senere til Spania, hvor han ble autorisert av keiser Karl V til å virke i Spansk Amerika. I 1542 seilet han med et par medbrødre fra Sevilla til Vera Cruz i Mexico.

Misjonær i Mexico[rediger | rediger kilde]

I 1542 kom broder Jacob til Mexico hvor han lærer flere av de indianske språkene og oppretter flere klostre. Han gikk sterkt inn for indianernes likestilling i den katolske kirke, hvilket vakte motstand både hos de spanske kolonimyndighetene, i kirken og blant hans medbrødre. I spørsmålet om indianere kunne ordineres til prester, led Jacob nederlag og måtte underkaste seg kirkebot for sine feiltakelser. Han fortsatte dog med å arbeide for sine kjære indianenes rettigheter.

Fra 1996 har det vært gjort forsøk på å få ham kanonisert.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danske personligheder
  2. ^ Scocozza, Benito (1987). «Jørgen Nybo Rasmussen: Broder Jakob den Danske, kong Christian II's yngre broder». Historisk Tidsskrift. 2, 15 (2). 
  3. ^ Danske personligheder

Kilder[rediger | rediger kilde]