Jacob Edvard Colbjørnsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacob Edvard Colbjørnsen
Født19. nov. 1744[1]Rediger på Wikidata
Sørum
Død13. feb. 1802Rediger på Wikidata (57 år)
København
BeskjeftigelseDommer Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
SøskenChristian Colbjørnsen
NasjonalitetNorge
GravlagtStadager kirke[2]

Jacob Edvard Colbjørnsen (født 19. november 1744 i Sørum, død 13. februar 1802) var en dansk-norsk jurist, professor og embetsmann.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av regimentskvartermester Colbjørn Jacobsen Colbjørnsen og Anna Dorothea Røring, og bror av embetsmannen Christian Colbjørnsen og forfatteren Edvard Røring Colbjørnsen. Alt som barn ble han innrullert i sin fars regiment, det 2. opplandske, og fikk lønn som underoffiser. I 1760 ble han student fra Christiania katedralskole og takket nei til en stilling som offiser ved regimentet, for å fortsette studiene. Først studerte han teologi, men vekslet senere til rettsvitenskapen. I 1770 tok han juridisk embetseksamen.

Like etter eksamen ble han utnevnt til høyesterettsadvokat. I 1772 deltok han i konkurransen om et professorat i lovkyndighet ved Københavns Universitet, sammen med Laurids Nørregaard og Andreas Bang. Colbjørnsen vant konkurransen og ble utnevnt til professor. Han fortsatte i sin forgjenger Jens Bing Dons' spor og holdt forelesninger i dansk rett. Dessuten underviste han i alminnelig rettslære, hvor han fulgte Wolffs system. I 1774 fikk han den juridiske doktorgraden, og samme år ble han utnevnt til assessor i høyesterett. Året etter fikk han tittelen justisråd. I 1776 fikk han dessuten embetet som generalauditør ved Søetaten, hvor han blant annet behandlet spørsmålet om de nøytrale statenes rettigheter på havet.

Fra 1781 var han etatsråd og fra 1784 konferensråd. Han ble medlem av Rentekammeret i 1787, men beholdt tilknytningen til universitetet, helt til han forlot det for godt i 1789. Som embetsmann deltok han sammen med sin bror i Landbokommisjonen, i finanskommisjonen og i kommisjonen som skulle utarbeide en ny straffelov. Fra 1799 var han justitiarius i høyesterett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 30. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Stadager Kirke - Danmarks Kirker», bind 1951, besøkt 8. juni 2023[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Deuntzer: «Colbjørnsen, Jacob Edvard», i Dansk biografisk Lexikon, bind IV. Kjøbenhavn: Gyldendalske Boghandels Forlag, 1890