Jackson (Wyoming)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jackson sett fra Snow King.

Jackson er en by i delstaten Wyoming i USA, i dalen Jackson Hole i den vestligste delen av Wyoming. Byen er administrativt sete i Teton County of samtidig dens eneste by, med 9 577 innbyggere ved 2010 års folketelling. Byen kalles iblant feilaktig Jackson Hole, men dette navn gjelder dalen, ikke byen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jackson ligger i Jackson Hole-dalen, mellom fjellkjedene Teton Range og Gros Ventre Range. Teton Range er det mest kjente turistmålet og er lett å nå fra dalen, mens Gros Ventre Range består av mye vanskelig tilgjengelig terreng. Gjennom byen flyter Flat Creek, en sideelv til Snake River.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jackson Hole var opprinnelig tradisjonelle områder for indianerstammene shoshoni, Crow, Blackfeet, Bannock og Gros Ventre. John Colter ankom Hole vinteren 1807/1808 under returferden til Lewis & Clark-ekspedisjonen. Området bl eyndet tilhold for Trappers og Mountain Men som reiste gjennom tidlig på 1800-tallet. Navnene til slike mountain men går igjen i falen, som Bridger, Jedediah Smith og Sublette. .

Byen selv og Jackson Hole-dalen er oppkalt etter pelsjegeren David Edward Jackson (1788–1837), som overvintret ved Jackson Lake nord for byen tidlig på 1800-tallet.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Downtown Jackson Wyoming USA.JPG

Omkring 97 prosent av grunnen i Teton County er statseid, og Jackson er eneste by i området. Natur- og skiturisme er en viktig næringsgren i regionen og byen har mange restauranter, hotell og butikker som retter seg til turister.

Severdigheter og turisme[rediger | rediger kilde]

WYMap-doton-Jackson.PNG

Jackson er et viktig sentrum for naturturisme i vestre USA, og i nærheten ligger blant annet nasjonalparkene Grand Teton National Park og Yellowstone National Park, og reservatet National Elk Refuge. Byen er navet i en vintersportsregion. Rett utenfor byen ligger skiområdet Snow King og 20 km mot nordvest ligger skiområdet Jackson Hole Mountain Resort i Teton Village. Skianlegget Grand Targhee ligger omkring en time vesover i Alta.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Rett utenfor byen ligger flgplassen Jackson Hole Airport (JAC), som i 2014 var delstaten Wyomings mest trafikkerte flyplass regnet i passasjertall. Bussforbindelse er det til blant annet Salt Lake City og til nærliggende turist- og småsteder. Den føderale veien U.S. Route 26/89/189/191 passerer gjennom byen i nord-sydlig retning og forbinder Salt Lake City-regionen med Yellowstone nasjonalpark.

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]