Jackpot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se Jackpot (andre betydninger) for andre betydninger av Jackpot.

Ordet jackpot stammer opprinnelig fra et poker-spill, hvor et par knekter behøvdes for å åpne «potten» og starte budgivningen.

Ellers brukes ordet om ekstra store premier i pengespill. I Norsk Tippings lotterier (Lotto, Viking Lotto, Joker, Tipping og Extra) blir det jackpot om ingen vant forrige runde, og premien overføres til neste uke.[1] Jackpot er også en fast stor premie i spilleautomater.

Historie[rediger | rediger kilde]

Så langt tilbake som på 1820-tallet var poker et spill hvor bare 4 personer kunne spille samtidig, samt at bare 20 av kortene i kortstokken ble brukt. I løpet av de neste tiårene utviklet imidlertid spillet seg og hele kortstokken på 52 kort ble da tatt i bruk, og på denne måten kunne enda flere spillere spille samtidig. På 1860-tallet gjennomgikk pokerspillet en forbedring som førte til at jackpot-begrepet dukket opp. En regel som innebar at man måtte ha en hånd som hadde minst to knekter før man kunne komme med en innsats ble innført. Hvis en spiller alene hadde en slik hånd vant han de akkumulerte og innledende innsatsene som lå i potten. Ettersom knekt på engelsk er 'Jack' og en pott er 'pot' ble begrepet jackpot raskt etablert.[2]

Bruk i språket[rediger | rediger kilde]

Ordet «jackpot» har siden sin opprinnelse vært koblet til gambling, men brukes nå bredere enn hva som opprinnelig var tilfellet. I dag brukes i all hovedsak «jackpot» om spesielt store gevinster innenfor gambling og spill. «Jackpot» kan også brukes som et uttrykk, omtrent som «bingo», og «Jackpot» brukes som regel om noe uventet, mens «bingo» ofte er forutsett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jackpot i Tipping». 22. januar 2018. Besøkt 22. mai 2019. 
  2. ^ «jackpot». Online Etymology Dictionary. Besøkt 22. mai 2019.