Jack F. Paulus Skiway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack F. Paulus Skiway
South Pole Cargo.jpg
Passasjerer som stiger av ved Jack F. Paulus Skiway. For at ikke oljen i motorene skal fryse, er motorene på hele tiden mens flyet er på bakken.
IATA: – ICAO: NZSP
Basisdata
BetjenerForskningsstasjonen Amundsen-Scott
BeliggenhetSydpolen
Høyde2835 m / 9300 ft
90°0′0″S 0°0′0″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
02/20 3 658 12 000 Snø

Jack F. Paulus Skiway
90°S 0°Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Jack F. Paulus Skiway (ICAO: NZSP) er en flyplassSydpolen som betjener den amerikanske forskningsstasjonen Amundsen-Scott.

Flyplassen har én rullebane som er 3658 m lang, og betjenes av Lockheed LC-130-fly, en variant av Lockheed Martin C-130 Hercules som er utstyrt med ski. I sommerhalvåret (oktober–februar) går det daglige flyvninger mellom Amundsen-Scott og McMurdo Station for å bringe forsyninger til stasjonen. Det amerikanske forsyningsprogrammet går under navnet Oprasjon Deep Freeze.

Når stasjonen skal forsynes må flyenes størrelse tas i betraktning. Stort forskningsutstyr eller andre store forsyninger (som delene til den nye basen som ble bygget fra 1999) deles inn i mindre deler og settes sammen når de kommer fram. Begrensningene i flykapasiteten er ifølge den amerikanske National Science Foundation en av hovedgrunnene til at Sydpoltraversen ble laget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]