Jack F. Paulus Skiway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jack F. Paulus Skiway
South Pole Cargo.jpg
Passasjerer som stiger av ved Jack F. Paulus Skiway. For at ikke oljen i motorene skal fryse, er motorene på hele tiden mens flyet er på bakken.
IATA: – ICAO: NZSP
Basisdata
BetjenerForskningsstasjonen Amundsen-Scott
BeliggenhetSydpolen
Høyde2835 m / 9300 ft
90°S, 0°E
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
02/20 3 658 12 000 Snø
Jack F. Paulus Skiway ligger i Antarktis
Jack F. Paulus Skiway
Jack F. Paulus Skiway (Antarktis)
90°S 0°ØKoordinater: 90°S 0°Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Jack F. Paulus Skiway (ICAO: NZSP) er en flyplassSydpolen som betjener den amerikanske forskningsstasjonen Amundsen-Scott.

Flyplassen har én rullebane som er 3658 m lang, og betjenes av Lockheed LC-130-fly, en variant av Lockheed Martin C-130 Hercules som er utstyrt med ski. I sommerhalvåret (oktober–februar) går det daglige flyvninger mellom Amundsen-Scott og McMurdo Station for å bringe forsyninger til stasjonen. Det amerikanske forsyningsprogrammet går under navnet Oprasjon Deep Freeze.

Når stasjonen skal forsynes må flyenes størrelse tas i betraktning. Stort forskningsutstyr eller andre store forsyninger (som delene til den nye basen som ble bygget fra 1999) deles inn i mindre deler og settes sammen når de kommer fram. Begrensningene i flykapasiteten er ifølge den amerikanske National Science Foundation en av hovedgrunnene til at Sydpolsveien ble laget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]