JAK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
JAK Medlemsbank
Org.formSparebank
Etablert1965
HovedkontorSkövde, Sverige
BransjeFinans
Produkt(er)Banktjenester
Adm. dir.Sammy Almedal
Antall ansatte30
Nettsidewww.jak.se

JAK Medlemsbank er en svensk bank, som ønsker å skape en økonomi uten renter. Banken eies av medlemmene, og medlemmene sparer penger uten å få renter og låner penger uten å betale renter. Navnet er hentet fra den klassiske nasjonaløkonomiens produksjonsfaktorer: jord, arbeid og kapital. JAK Medlemsbank har konsesjon som sparebank, har en forvaltningskapital på over 1,5 milliarder SEK og rundt 40.000 medlemmer.[1]

Idégrunnlag[rediger | rediger kilde]

JAK-bevegelsen bygger på en kritikk mot renter, særlig fra et etisk, miljømessig og økonomisk ståsted. Kritikken mot renter har lange tradisjoner fra både gresk filosofi, kristendom og islam, og innen islam praktiseres forbudet mot renter fortsatt i stor grad. JAK har en del til felles med islamsk bankvesen (Islamic banking, som også avviser renter i moderne forstand. Innen det bredere feltet etisk bankvesen i Europa utgjør JAK en egen, hovedsakelig skandinavisk tradisjon ved siden av blant annet antroposofisk inspirerte banker (Cultura Bank, GLS Bank, Triodos Bank), der forskjellen er JAKs prinsipielle avvisning av renter og forankring i rentekritikken.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

JAK-bevegelsen ble startet i Danmark i 1931, under den store depresjonen, med samvirket «Jord Arbejde Kapital». Foreningen utstedte en populær lokalvaluta, som imidlertid ble forbudt av de danske myndighetene i 1933. I 1934 etablerte foreningen et rentefritt låne- og sparesystem og en byttering. Begge deler måtte siden nedlegges, men gjenoppstod i 1944.

De økonomiske eksperimentene i Danmark inspirerte en svensk gruppe, som i 1965 etablerte «Jord Arbete Kapital – riksförening för ekonomisk upplysning». Målet var å øke kunnskapen om rentenes skadevirkninger og skape en rentefri økonomi. I 1969 gav foreningen sitt første lån. JAK Ekonomisk förening tok over virksomheten i 1993. JAK opplevde fra 1990 sterk vekst i Sverige, etter at Riksbanken hadde økt styringsrenten til 500%. I 1997 fikk JAK konsesjon som sparebank og skiftet navn til JAK Medlemsbank. Samtidig ble banken omfattet av statens innskuddsgaranti.

På begynnelsen av 1990-tallet forsøkte en arbeidsgruppe å etablere en JAK-bank i Norge, men forsøket mislyktes ettersom Norge implementerte EU-regler i finansnæringen som forhindret et fritak fra kravet om å stille et betydelig garantibeløp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]