Jānis Pujats

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jānis Pujats
Jānis Pujats 2011.jpg
Født14. november 1930 (88 år)
Pujati
Beskjeftigelse Universitetslærer, katolsk prest (1951–)
Nasjonalitet Latvia
Utmerkelse Trestjerneordenen

Jānis Pujats (født 14. november 1930 i Nautreni i Latvia) er katolsk erkebiskop av Riga, og kardinal.

Han studerte ved det teologiske seminar i Riga inntil det ble stengt av de sovjetiske myndighetene i 1951. Etter hvert som de kommunistiske forfølgelsene økte, bestemte erkebiskop Antonijs Springovics av Riga med pavelig tillatelse seg for å prestevie alle studenter fra tredje år og oppover.

Han ble presteviet 1951 i hemmelighet av erkebiskop Springovics i hans private kapell. Så fulgte pastoralt arbeide i en rekke menigheter i erkebispedømmet Riga, både i og utenfor hovedstaden.

Presteseminaret ble til slutt gjenåpnet, og var frem til 1989 et av de to stedene der det var mulig å utdanne katolske prester i hele Sovjetunionen. Det andre lå i Litauen, men der kunne det bare utdannes prester for den litauiske sovjetrepublikken. Riga ble således det presteseminaret som alene kunne forsyne så å si hele sovjetsamveldet med prester.

Fra 1966 var Jānis Pujats tilknyttet dette seminaret. Han hadde også sentrale verv i erkebispedømmet.

Han ble utnevnt til erkebiskop av Riga i 1991, og kardinal i 1998. Kardinalsutnevnelsen var imidlertid hemmelig (in pectore), det vil si, selv om Paven i 1998 opplyste at han hadde utnevnt to «in pectore», var det ingen som visste hvem, og det er usannsynlig at Pujats gjettet at han selv var den ene. Men i 2001 navngav pave Johannes Paul II begge de to. (Den andre var erkebiskop Marian Jaworski i Ukraina.)

Coat of arms of Jānis Pujats.svg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]