Jødesagen i det norske storthing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
SitatFredagen den 9de September 1842 er ikke en uvigtig Dag i det norske Folks Historie. Den er mærkelig i Europas, i den hele Kristenheds, i Menneskehedens. Aaret har ikke opviist nogen betydningsfuldere Forhandling inden alle de lovgivende Forsamlinger. Det var da Forslaget til Ophævelse af Bestemmelsen i Norges Grundlov § 2, der fremdeles forbyder de mosaiske Troesbekjendere Adgang til Landet, blev afgjort i dets Storthing; og Resultatet af denne Dags Forhandlinger indeholder Mer end nogensomhelst anden der afgjort Sag tillige en Angivelse for Verden, som denne vil lægge Mærke til, af det Kultur- og Civilisationspunkt, hvorpaa det norske Folk for Nærværende befinder sigSitat
– Henrik Wergeland

Jødesagen i det norske storthing er en pamflett av den norske forfatteren Henrik Wergeland, utgitt i 1842 på oppfordring fra forleggeren Johan Dahl. Pamfletten er et referat av og en kommentar Stortingets debatt 9. september 1842, da Stortinget første gang behandlet Wergelands forslag til endring av Grunnlovens §2, om jødenes «adgang til riket».

Wergeland hadde i 1841 utgitt pamfletten Indlæg i Jødesagen, og tidligere i 1842 diktsamlingen Jøden. Senere, i 1844 utga han også diktsamlingen Jødinden i sakens anledning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]