Jönssonligan får guldfeber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jönssonligan får guldfeber er en svensk film fra 1984 regissert av Mikael Ekman.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sickan har hørt om den hemmelige «generelle planen» der Sverige i fremtiden vil bli delt inn i et boligområde, et forsvarsområde og et fritidsområde. Planen er bare tilgjengelig på en databrikke Försvarsmakten og Sickan vil stjele brikken og selge den til sin erkefiende Wall-Enberg.

Etter å ha endelig fått tak i pengene for brikken, forvirrer Sickan tilfeldigvis porteføljen sin med en politimyndighet som blir sparket i samme retning. Politiet oppdager at vesken hans inneholder penger i stedet for fiskeutstyr, og drar raskt til Arlanda for å forlate landet. I sikkerhetskontrollen havner han sammen med Jönsson League. Når personalet finner en kniv i posen, sier han at den er hans, og Sickan har da muligheten til å bytte posene tilbake.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er den tredje i serien om Jönssonligan. Handlingen ble kjøpt fra den tiende danske filmen Olsen-gjengen går i krig '(1978). Sekvensen der brikken blir stjålet fra den Franz Jaeger-designet varebilen, er imidlertid hentet fra den fjerde danske filmen Olsen-gjengens store kupp (1972).

I den danske modellen ender filmen med at hovedpersonene klatrer tårnklokken ved Københavns rådhus, en scene inspirert av den berømte scenen fra Harold Lloyd sin stille film Opp gjennom luften (1923). De svenske filmskaperne valgte å plassere tårnklokkescenen på Stockholms rådhus, som imidlertid mangler en klokke med hender, dette ble løst med rekvisitter og triksing.

Nils Brandt, som spilte ligaens tredje medlem i de to første Jönssonligan-filmene, forlot filmserien, og karakteren Rocky ble erstattet av Dynamit-Harry (Björn Gustafson). Forresten hadde denne karakteren allerede blitt presentert for publikum i forgjengeren Jönssonligan & Dynamit-Harry (1982).

Cast (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]