Jönssonligan & den svarta diamanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jönssonligan & den svarta diamanten
Generell informasjon
GenreFilmkomedie
NasjonalitetSverige
Utgivelsesår1992
SpråkSvensk
Bak kamera
Regissør(er)Hans Åke Gabrielsson[1]
ManusHans Åke Gabrielsson
MusikkThomas Lindahl
Foran kamera
MedvirkendeUlf Brunnberg, Peter Haber,[2] Björn Granath,[2] Rikard Wolff,[2] Ulf Friberg,[2] Lena T. Hansson[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
DistributørSvensk Filmindustri, Netflix
Premiere(r)30. oktober 1992 (Sverige)[3]
FilmserieJönssonligan
Eksterne lenker
Gustaf Adolfskyrkan er med i en scene i filmen

Jönssonligan & den svarta diamanten er en svensk film fra 1992, regissert av Hans Åke Gabrielsson. Det er den sjette filmen om Jönssonligan.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jönssonligaens leder Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson soner en fengselsstraff, og har under soningen blitt innlagt på mentalsykehus. Uten Jönsson har de andre i ligaen, Ragnar Vanheden (Ulf Brunnberg) og Dynamit-Harry (Björn Gustafsson), små sjanser til å lykkes med noen av kuppene de forsøker å gjennomføre.

Sickans psykiater, dr. Max Adrian Busé (Peter Haber], er i besittelse av Sickans notater, og direktør Wall-Enberg (Per Grundén) beordrer ham til å få tak i den svarte diamanten til grev Romanoffs (spilt av Rikard Wolff). Diamanten er utstilt på Nationalmuseet i Stockholm. Om han skal klare å slå kloa i diamanten, må Busé få hjelp av Vanheden og Harry.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Jönssonligan & den svarta diamanten er en parodi på filmen Dr. Mabuses testament, en tysk thriller fra 1933 regissert av Fritz Lang.

Filmen ble spilt inn i Stockholmsområdet. Innspillingen startet 30. mars 1992, og opptakene ble ferdige i løpet av sommeren 1992. Den ble sett av 100 000 kinogjengere den første helgen etter premieren, noe som var rekordbesøk på det tidspunktet.

Dette er den første Jönssonligan-filmen som Gösta Ekman ikke deltar i; i denne filmen har Peter Haber tatt hans plass.[4] Under innspillingen av en scene der kriminalpolitisjef Lohman og poltimannen Andersson skulle falle bakover på en stige, ble stuntmannen Kimmo Rajala skadet og måtte legges inn på sykehus. Rajala slapp imidlertid fra arbeidsulykken uten alvorlige skader. [4]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]