Jönssonligan & Dynamit-Harry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jönssonligan & DynamitHarry
Generell informasjon
GenreFilmkomedie
NasjonalitetSverige
Utgivelsesår1982
SpråkSvensk
Bak kamera
Regissør(er)Mikael Ekman[1]
ManusHenning Bahs, William Aldridge[2]
MusikkRagnar Grippe
Foran kamera
MedvirkendeGösta Ekman d.y., Ulf Brunnberg, Björn Gustafson, Carl Billquist, Dan Ekborg, Mona Seilitz, Weiron Holmberg, Jarl Borssén, Lena Söderblom, Per Grundén, Peter Harryson, Gösta Krantz, Philip Zandén[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
DistributørSvensk Filmindustri
Premiere(r)17. september 1982 (Sverige)[3]
FilmserieJönssonligan
Eksterne lenker

Jönssonligan & Dynamit-Harry er en svensk film fra 1982 regissert av Mikael Ekman.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jönssonligaen er i Berns og vil bryte inn i et pengeskap av merket Franz Jäger. Plutselig dukker Vanhedens fetter Dynamitt-Harry opp, sterkt beruset. Harry ødelegger det velsmurte tyveriforsøket og ligalederen Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson havner i fengsel. Ti måneder senere blir Sickan løslatt og har en ny plan. Denne gangen skal ligaen gjøre innbrudd hos sin erkerival, den tvilsomme finansmannen Wall-Enberg, og stjele en betydelig sum penger. De søker hjelp hos Dynamitt-Harry, som nå er edru. Imidlertid er hans kunnskap om dynamitt litt utdatert, noe Jönssonligaen snart får merke. Politiet er også interessert i Wall-Enberg, og en ambisiøs politisjef planlegger en razzia. Blir det politiet eller Jönssonligaen som klarer å slå til først?

Om filmen[rediger | rediger kilde]

I motsetning til forgjengeren Varning för Jönssonligan (1981) og alle svenske etterfølgere til Jönssonligan dyker upp igen‎ (1986), følger denne filmen det danske originalmanuset til en av de danske Olsenbanden-filmene. Det samme manuset er med andre ord grunnlaget for både en dansk, en norsk og en svensk versjon: det dreier seg om den femte danske filmen Olsen-banden går amok fra 1973, den fjerde norske filmen Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok fra 1973, og denne svenske versjonen. Slutten er imidlertid forskjellig; i den danske og den norske versjonen fortsetter historien med at politiet henter Egon Olsen (som i den svenske versjonen heter Sickan Jönsson) for å få hjelp til å åpne pengeskapet med de svarte pengene som ligaen allerede har stjålet. Også i den svenske filmen får kuppforsøket et annet utfall enn Jönssonligaen hadde planlagt, dog på en helt annen måte enn i de danske og norske versjonene. I den svenske filmen betaler politimesteren penger til Jönsson fra sin egen lomme, før han oppdager at pengeskapet er tomt. Dermed sitter ligaen til slutt igjen med penger slik at de får råd til å reise til Mallorca, i motsetning til i flere tidligere filmer i serien. Reiseplaner til Mallorca og komplikasjoner på Kastrup og Fornebu vises ofte i de danske og norske filmene om Olsenbanden. Det ble opprinnelig antatt at Carl-Gustaf Lindstedt skulle spille rollen som Dynamit-Harry, men rollen gikk til Björn Gustafson.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Ulf Brunnberg hadde rollen som Ragnar Vanheden, foto fra 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]