Jérôme Pétion de Villeneuve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jérôme Pétion de Villeneuve
Jérôme Pétion de Villeneuve 1790.jpg
Født3. januar 1756
Chartres
Død18. juni 1794 (38 år)
Saint-Magne-de-Castillon, Saint-Émilion
Beskjeftigelse Politiker, advokat
Parti Gironden
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av National Constituent Assembly, Nasjonalkonventet, Gironden

Jérome Pétion de Villeneuve (født 3. januar 1756 i Chartres, død 18. juni 1794 nær Saint-Émilion) var en fransk revolusjonspolitiker.

Den franske revolusjon[rediger | rediger kilde]

Pétion de Villeneuve var opprinnelig advokat. Som delegert for tredjestanden ble han i 1789 medlem av nasjonalforsamlingen, der han spilte en fremstående rolle som en av lederne for venstresiden. Han ble i 1791 borgermester i Paris etter Jean Sylvain Bailly og tilvant seg blant byens befolkning en stor popularitet. Da Pétion de Villeneuve ble suspendert fra sitt embede på grunn av sin underlatelse i å skride inn mot oppløpet 20. juni 1792, formådde Paris' befolkning å bevege den lovstiftende forsamling til å inngripe til hans fordel. Han framtrådte nå åpent som talsmann for republikanske tenkemåter. I år 1792 ble han medlem av konventet, nærmet seg girondistene, ble arrestert den 2. juni 1793, men flyktet.

Han deltok så i det føderalistiske opprør. Etter at dette var slått feil, oppholdt han seg sør i landet. I juli 1794 ble han oppsporet. Han flyktet nok en gang, med en ledsager, i området nær Bordeaux, hvor man raskt fant hans lik, halvt fortært av ulver. Det formodes at Pétion de Villeneuve hadde begått selvmord.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Œuvres de Pétion de Villeneuve. 4 bind, Paris 1793

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dauban: Mémoires inédits de Pétion de Villeneuve. Paris 1866

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]