Hopp til innhold

Jåttåvågen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jåttåvågen er en våg i Hinna bydel i Stavanger kommune. Hinnavågen og Jåttåvågen blir av og til brukt for å betegne henholdsvis nordre og søndre del av vågen, men de to navnene blir ofte brukt synonymt.

Fra 1970 til 1990-årene var Jåttåvågen et stort industriområde, hovedsakelig for offshore-industrien, I løpet av en tyveårsperode ble det bygget 17 betongplattformer i vågen. Arbeidet startet i 1971 med byggingen av lagertanken til Ekofiskfeltet, et arbeid som varte i to år. Norwegian Contractors utviklet i Jåttåvågen Condeep-plattformen, og den første av en lang rekke plattformer ble ferdigstilt i 1973. På det meste var nesten 3000 arbeidere sysselsatt med glidestøping i Jåttåvågen. «Det skjeve tårnet» er fremdeles et godt synlig merke etter den aktive anleggsperioden, som ble avsluttet i 1995.

Fra 2000 har industrivirksomheten vært trappet ned, og området har blitt populært for boligutbygging.

Jåttåvågen er nå et stort utbyggingsområde i Hinna bydel sør i Stavanger kommune. Her skal det oppføres flere tusen nye boliger. Viking stadion, hjemmearenaen til fotballaget Viking, ligger i Jåttåvågen.

Viking i Jåttåvågen[rediger | rediger kilde]

se også Viking stadion

Viking stadion

Viking stadion er hjemmearenaen til fotballaget Viking. Rundt 2000 hadde Viking i mange år ønsket seg et nytt fotballstadion, og etter mange og lange diskusjoner falt det geografiske valget på Jåttåvågen i Hinna bydel. Viking FK fikk gratis tomt av Stavanger kommune, sammen med 50 millioner kroner i startkapital. Tidligere spilte Viking på Stavanger stadion. Det kostet 160 millioner kroner og ble åpnet 1. mai 2004 da Viking spilte 1–1 i seriekamp mot Molde. Denne investeringen i Jåttåvågen førte til en oppblomstring for området, med utbyggingen av Hinna Næringspark, flere boligblokker langs Gandsfjorden, samt Jåttå videregående skole.

Dobbeltspor Sandnes - Stavanger[rediger | rediger kilde]

T. Stangeland Maskin AS fikk 2. november 2006 tildelt grunnentreprisen på Jåttåvågen for i underkant av 90 millioner kroner. Dette var første grunnentreprise som ble lagt ut på det nye dobbeltsporet av Jærbanen mellom Sandnes og Stavanger.

Entreprisen innebar bygging av Jåttåvågen holdeplass, 700 meter jernbanespor og flere større brukonstruksjoner. Jåttåvågen holdeplass ligger mellom Jåttå videregående skole og Viking stadion. Like nord for holdeplassen ble hovedatkomsten til Jåttåvågen utvidet til firefeltsveg med gang- og sykkelveg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata