Izzat Ibrahim ad-Douri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Izzat Ibrahim ad-Douri
Izzat Ibrahim al-Douri portrait.png
Født1. juli 1942Rediger på Wikidata (77 år)
IrakRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Parti Ba'athpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrakRediger på Wikidata

Izzat Ibrahim Ad-Duri (til høyre) 1988

Izzat Ibrahim ad-Douri (alternativt Izzat Ibrahim al-Douri og Izzat Ibrahim al-Duri; arabisk: عزة ابراهيم الدوري), født 1. juli 1942 i Al-Daur i Saladin i Irak) var Iraks visepresident under Saddam Hussein frem til USAs invasjon i 2003. Han var også viseordfører i Saddam Husseins revolusjonsråd. Senere ledet han Baathpartiet, som var blitt forbudt i landet.

Etter USAs invasjon i 2003 holdt ad-Douri seg i skjul og var den høyest rangerte baathpartisten som var etterlyst av de nye irakiske myndigheter og av USA. ad-Douri var mistenkt for angrep på USAs styrker. Ti millioner dollar i dusør ble lovet av USA til den som kunne bidra til at han ble fakket.

Den 12. november 2005 ble det rapportert at han var avgått ved døden, men det viste seg ikke å stemme. På et opptak oppfordret ad-Douri den 1. januar 2013 å styrte Iraks regjering, som da var ledet av Nouri al-Maliki.[1][2]

Al-Douri ble oppgitt drept i felt den 17. april 2015 under irakiske militære styrker og sjiamilitsers angrep på Tikrit,[3] i nærheten av Al-alaas-oljefeltene utenfor byen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]