Iver Dideriksen Brinch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Iver Brinck»)
Iver Dideriksen Brinch
Født19. nov. 1665[1]Rediger på Wikidata
Sunnmøre
Død25. juni 1728[1]Rediger på Wikidata (62 år)
København
BeskjeftigelseSkribent, prest Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark-Norge
GravlagtSankt Nicolai Kirke

Iver Dideriksen Brinch (født 1665Valderhaug, død 1728) var en norsk-dansk prest, forfatter og salmedikter. Han virket som prest i Irland, London og København, men kom egentlig fra Sunnmøre.

Foreldrene flyttet til Sverige og Iver Brinch gikk på skole i Uddevalla. På grunn av krigen med Sverige flyttet foreldrene til Tønsberg, og Iver Brinch ble sendt til skole i Christiania. Familien flyttet tilbake til Sverige, der Iver Brinch avsluttet sin skolegang i Uppsala i 1681. Reiste året etter til universitetet i København, og ble elev på Walkendorfs Collegium. Ble i 1689 feltprest for de danske tropper i England og Irland, og i 1691 sogneprest for den lutherske menighet i London. Ble magister i 1692, og i 1702 sogneprest og prost i Holmens kirke i København. Ble i 1711 sogneprest til Nicolai kirke samme sted. Var i lengre perioder også reiseprest for kong Frederik IV.

Brinch gav ut boken En Christens Tanke-Tøjle i 1705, og er representert med en salme i Norsk Salmebok og en i Norsk salmebok 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Iver Brinck, Dansk Biografisk Leksikon-ID Iver_Brinck[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]