Itilleq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Itilleq
LandGrønlands flagg Grønland
Areal1,13 km²
Befolkning89[1] (2020)
Bef.tetthet78,76 innb./km²
Kart
Itilleq
66°35′00″N 53°30′00″V

Sisimiut kommune.

Itilleq (tidligere bokstavert Itivdleq) er ei bygd i Sisimiut kommune, på vestkysten av Grønland.

Bygda hadde 124 innbyggere per 2003, og ligger på en liten øy ved munningen av Itilleq fjorden, ca. 49 km syd for kommunens hovedby, Sisimiut. Navnet betyr hulen som gjenspeiler bygdas plassering på øya.

Itilleq ble i 1847 etablert som utpost. Bygda lå opprinnelig på en annen øy, men ble senere flyttet til sin nåværende plassering, 1 km lenger øst. Dette stedet het opprinnelig Itinninnguaq. Itilleq er én av to av de opptinnelige åtte bygdene som fortsatt finnes. Bygda har de siste årene hatt økende folketall, noe som er et unntak, siden mange grønlendere har flyttet inn til byene de siste årene. Innbyggerne har både mobiltelefondekning og Internett-tilgang.

Hovedervervene i bygda er fiskeri og jakt. Mange arbeider også på fiskefabrikken, der man bearbeider steinbitrogn og torsk. I Itilleq er det også en del håndverksindustri – bl.a. et skinnverksted, forsamlingshus, elektrisitetsverk og barneinstitusjon. Som mange andre bygder har de et servicehus, bygd i 1989, der innbyggerne kan møtes. Her er det bad, systue og husflidverksted.

Øya har ingen naturlig tilgang til ferskvann, derfor ble det for noen år siden bygget et anlegg, som omdanner saltvann til ferskvann. Før i tiden hentet man ferskvann på fastlandet i en pram eller jolle. Bygda har mange verneverdige hus, som f.eks et pakkhus fra 1848, en butikk fra 1933 og kirken Oqaluffikoq. Den nåværende kirken stod opprinnelig ved det gamle Thule (Uummannaq), det nåværende Dundas. Kirken ble oppført i 1933, og ble flyttet til Itilleq i 1962.

Skolen i bygda heter Itillip Atuarfia, og har 28 elever fordelt på tre klassetrinn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]