Ithyceridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ithyceridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ithyceridae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Curculionoidea
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk, på løvtrær
Utbredelse: østlige Nord-Amerika
Delgrupper:

Ithyceridae er en familie av biller i gruppen snutebiller (Curculionoidea) som bare omfatter en eneste art, Ithycerus novaboracensis. Denne blir kalt «New York Weevil» på engelsk og lever bare i det østlige Nord-Amerika, fra det sørlige Canada sør til Florida. De voksne billene gnager på unge skudd og knopper av ulike løvtrær, og larvene lever på røttene til de samme trærne. Ithycerus novaboracensis ligner noen arter i familien snutebiller (Curculionidae), men skiller seg fra disse på at antennene ikke er knebøyde.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstor (12 – 18 mm), mørk brunlig, oversiden kledt med smale skjell. Snuten er kort og bred, litt lengre enn resten av hodet. Antennene er 11-leddete, rette og ikke knebøyde. De tre ytterste leddene danner en kølle. Fasettøynene er middels store og noe utstående. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, med rundede sider. Dekkvingene er mye bredere enn brystskjoldet, parallellsidige i de fremste tre fjerdedeler, tilspisset i den bakerste fjerdedelen. De har tydelige, men grunne, punktstriper. Beina er kraftige, og leggene har en pigg på innsiden ved spissen. Føttene er fire-leddete med et tolappet tredje ledd.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Familien Ithyceridae er et eksempel på en såkalt monotypisk gruppe, en gruppe som bare omfatter én art. En del moderne taksonomer mener man ikke burde navnsette slike grupper, fordi navnet Ithyceridae betyr eksakt det samme som Ithycerus noveboracensis. Det er dermed overflødig (redundant). Familienavnet er likevel beholdt her for å markere at gruppen (dvs. I. noveboracensis) er såpass enestående og trolig ikke nært beslektet med andre grupper. Nylig har en del utdødde arter blitt plassert i Ithyceridae, og også de nålevende artene fra den sørlige halvkulen som tradisjonelt har vært plassert i Caridae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ithycerus noveboracensis: [1]