Italiaor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Italiensk or»)
Italiaor
Nomenklatur
Alnus cordata
(Loisel.) Duby
Populærnavn
italiaor[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenBøkeordenen
FamilieBjørkefamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Italiaor (Alnus cordata) er et løvfellende tre i bjørkefamilien.

Den blir opptil 25 m høy og har en kjegleformet krone, som er uvanlig tett for en oreart. Barken er glatt og lyst brungrå og blir senere matt grå. Bladene er 5–8 cm lange, 5–7 cm brede og ovale. Basis på bladet er hjerteformet og helrandet, mens resten er fintannet. Oversiden av bladet er mørkegrønt og blankt, mens undersiden er lysere og har hår. Hannraklene sitter 3 eller 5 sammen og er 2,5 cm lange om vinteren og 7–10 cm under blomstringen. Hunraklene er opprette og sitter 1–2 på kraftige stilker; de er 2–5 cm lange.

Italiaor vokser vilt i Sør-Italia og på Korsika. Noen kilder angir at den også finnes i Nordvest-Albania. Dette vakre og hurtigvoksende treet blir plantet andre steder og finnes også forvillet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 27. september 2023. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for italiaor Alnus cordata som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blad og hannrakler
Hunnrakler