It's My Party (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«It's My Party» er en amerikansk sang med melodi og tekst av Herb Wiener, John Gluck Jr. og Wally Gold. Sangen lå som nummer én på de amerikanske Billboard Hot 100- og Billboard Hot R&B Sides-listene.[1] Den lå som nummer ni på den britiske singlelisten og ble Gores eneste større hit der. It's My Party var den første hitsinglen for produsent Quincy Jones.

Sangens utvikling[rediger | rediger kilde]

Sangen portretterer tekstmessig forvirringen til ei tenåringsjente på hennes fødselsdagsselskap da hennes kjæreste Johnny forsvinner kun for å dukke opp igjen sammen med Judy, ei annen jente, som «bærer hans ring» for å indikere at hun har erstattet fødselsdagsjenta som hans kjæreste.

Sangens refreng «It's my party, and I'll cry if I want to... You would say too if it happened to you» ble en del av det amerikanske popklulturspråket som et uttrykk brukt til å beskrive det å være fullstendig ydmyket og elendig under et antatt lykkelig evenement.

«It's My Party» ble skrevet i 1962 av Herbert Wiener, John Gluck Jr. og Wally Gold, som var ansatt som låtskrivere i firmaet Aaron Schroeder Music. Sangens demo ble spilt inn av Barbara Jean English, en veteran fra jentegrupper (The Clickettes, The Fashions), som da arbeidet som resepsjonist i firmaet og, med Jimmy Radcliffe, tjente som husets demosanger. Radcliffe produserte demoen og ifølge English «forsøkte å overtale Musicor [platemerket eid av Aaron Schroder] til å utgi den på plate eller ta meg til et ledende studio og gjøre den på nytt, men de var ikke interesserte».[2]

Den første innspillingen av sangen ble gjort av Helen Shapiro i februar 1963 med Shapiros regulære produsent Norrie Paramor og også Al Kasha. Shapiro erindrer: «Helt fra første gang vi hørte sangen på den grove demoen i London trodde vi at vi ville smukke til dem mellom øynene med denne».[2] Shapiros versjon ble ikke valgt ut som forhåndssingle til albumet Helen in Nashville og på tidspunktet for albumets utgivelse i oktober ble den oppfattet som en coverversjon av Gores innspilling.

Leslie Gore erindrer at «It's My Party» var blant om lag 200 demoer som produsent Quincy Jones brakte med seg til gjennomgang med henne i hennes familiehjem i februar 1963. Etter å ha hørt «It's My Party» sa Jones: «Den er ikke halvdårlig. Jeg liker den. God melodi. La oss legge den i kanskje-haugen». Sangen viste seg å være den eneste som Gore og Jones fant behagelig. Med Jones som produsent og Claus Ogermann med ansvaret for arrangement og dirigering spilte Gore den inn på plate i Bell Sound Studios, Manhattan, 30. mars 1963.[2]

I mars 1963 hørte Phil Spector demoen med «It's My Party» da han besøkte Aaron Schroeders kontor. Wally Gold erindret: «Han [Phil Spector] sa: Utmerket, jeg elsker den. Jeg vil gjøre den med The Chrystals. Vi [sangens opphavspersoner] ble virkelig opphisset, for det ville sikre at platen ble nummer én».[2]

Schroeder fikk åpenbart vite om Gores innspilling av «It's My Party», da Quincy Jones inviterte ham til å høre det fullførte sporet, som Schroeder fant formalistisk. Han trodde at Spector ville være i stand til å produsere en mye sterkere versjon med The Chrystals og ønsket ikke å miste hans goodwill. Schroeder forsøkte å overbevise Jones om å trekke tilbake sporet. Schroeder nevnte ikke Spectors versjon overfor Jones, men Jones og Spector besøkte begge hendelsesvis en konsertCarnegie Hall om kvelden til 30. mai 1963. Da de møttes kom det frem under samtalen at Spector hadde produsert en versjon av «It's My Party» med The Chrystals.[3] Jones droppet konserten og tilbrakte i stedet natten – en lørdag – i Bell Sound Studios og gjorde en prøvepressing på ett hundre eksemplarer, som Jones i løpet av de neste to dagene postet til radioprogrammers i nøkkelmarkedene rundt om i USA.

Gore hørste sin sang på spilt på radio om fredagen. Den offisielle utgivelsen av «It's My Party» fant sted senere samme måned, da platen klatret til førsteplassen nasjonalt i løpet av fire uker.[4][2]

Jones var bortreist på tidspunktet for utgivelsen av «It's My Party» på singlen Mercury Records 72199. Etter sin tilbakekomst uttrykte han sin bestyrtelse, da Aaron Schroeder fortalte ham at den fremskyndete utgivelsen av «It's My Party» hadde umuliggjort skapelsen av et hyggeligere navn på sangeren enn «Lesley Gore» (Gore betyr levret blodengelsk). Schroeder svarte så: «Har ingen fortalt deg? Quince, sangen er nummer én. Gir du virkelig blanke i hva hennes etternavn er?»

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

 • Sangen finnes i en franskspråklig versjon med Richard Anthony kalt «C'est ma fête».
 • En svenskspråklig versjon, kjent som «Leva livet», ble skrevet av Stig Anderson. Den ble spilt inn på plate av artister som Lill Babs (1963), Magnus Uggla (1979) og Lotta Engberg (1997). Lill Babs' versjon lå som nummer fem på Svensktoppen.
 • En annen svenskspråklig versjon kalt «Låt mig vara» ble spilt inn av dansebandet Thorleifs i 1977 og gitt ut på albumet «Alltid tilsammans»
 • I 1977 hadde Carroll Baker en nummer én hit med den på RPM Country Tracks-listen i Canada.
 • Sangeren Brandy har postet en video av seg på YouTube, hvor hun rapper på en remix av «It's My Party»
 • Rapperen Fabulous gjør en referanse til den på sin hit «This Is My Party» fra 2003 (på albumet Street Dreams) ved å omskrive teksten: «This is my party/So get fly if you want to/Get high if you want to cause I know you like to/Put your hand up and high if you want ot/And if it feels good scream 'hey-hey-hey yo».
 • Bryan Ferry gjorde en coverversjon av den på sitt album Those Foolish Things fra 1973.
 • Det britiske synthpopbandet Sigue Sigue Sputnik gjorde en coverversjon i begynnelsen av 1990-årene og gav den tittelen «It's My Planet».
 • I 1981 gjorde Dave Stewart og Barbara Gaskin en nyinnspilling av «It's My Party».
 • Dens melodi og noen andre elementer ble samplet ulovlig av Robin Thicke og Polow Da Don til Robin Thickes sang «Sex Therapy».

Andre artister som har spilt inn «It's My Party» på plate er The Chiffons, Brenda Lee, The Paris Sisters, Sue Thompson og Carol Welsman.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Jack Billy og Eldar Vågan har skrevet norske tekster. Billys versjon har tittelen «Leve livet». Vågans versjon heter «Spikre paller».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1963 «Leve livet»[5] Sonja med Sigurd Jansens orkester Jack Billy Single Philips 353 222 PF
1990 «Spikre paller»[6] Vazelina Bilopphøggers Eldar Vågan Single Slagerfabrikken SS 14
1990 «Spikre paller»[7] Full behandling Vazelina Bilopphøggers Eldar Vågan LP Slagerfabrikken/Opal SSLP 99011
CD Slagerfabrikken/Opal SSCD 99011

Kulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

 • 1983-84: En episode av Alvin and the Chipmunks fra sesong én hadde en litt modifisert versjon av sangen, fremført av Brittany etter at hennes søster Jeanette avgav den avgjørende stemmen for klassepresident... for Alvin.
 • 1985: Astoria Carlton Ritz sier linjen i episoden The Girl Who Loved Powerglide av The Transforers.
 • 1988: Lesley Gores versjon ble spilt under rulleteksten på slutten av filmen Waxwork.[8]
 • 1990: En del av Lesley Gores versjon ble anvendt i filmen Megakrapylet (Problem Child)[9]
 • 1990: Brenda Walsh (Shannen Dougherty) mimet til en del av sangen, mens hun satte opp et show for kundene i the Pitch Pit i en episode av Beverly Hills 90210.
 • 1990: Lesleys Gores versjon ble spilt i Mermaids - Hvordan selge sko til en havfrue (Mermaids)[10] og var med på soundtracket.
 • 1992: I episode åtte fra sesong seks av Mine beste år (The Wonder Years) ble den fremført av Kevin Arnold (Fred Savage), mens han leverte kinesisk mat.
 • 1995: En parodi på sangen ble fremført av The Ghostly Trio i realfilmen Casper, hvor ordet cry var erstattet med die.
 • 2003: I en episode av American Dreams fra sesong to ble Patty Pryor invitert til en ikke-eksisterende fest. Før hun nærmet seg huset ble «It's My Party» spilt i en forbikjørende bil.
 • 2005: Den høyreorienterte spaltisten Ann Coulter parodierte uttrykket i en av sine spalter på sin hjemmeside en gang etter innsettelsen av president George H.W. Bush i 2005. Hun kalte historien It's Our Party: You Can Cry If You Want to og gjorde narr av demokratene som trodde at valget var besudlet igjen, akkurat som i 2000.
 • 2006: Sangens tittel ble referert til i en episode av Hannah Montana fra sesong én.
 • 2007: Den walisiske indie rockgruppen Los Campesinos! gjorde en referanse til sangen på sin debutsingle «We Throw Party, You Throw Knives»: «It's my party and I'll die if I want to, die if I want to».
 • 2008: En del av sangen ble spilt i episoden The Ghostfacers av Supernatural.

Oppfølgeren: «Judy's Turn to Cry»[rediger | rediger kilde]

På grunn av den popkulturelle besettelsen over sangen og dens tragiske natur spilte Lesley Gore inn en oppfølger på plate med tittelen «Judy's Turn to Cry». I sangen får tenåringsjenta, jeg-personen, sin hevn over Judy etter all smerte og ydmykelse hun har voldet henne. I teksten finner jeg-personen det tydelig «idiotisk» hvor mye hun gråt over å se Johnny og Judy i sammen og var fast bestemt på å starte på nytt. Hun kysser en annen fyr foran Johnny og Judy på en annen fest, noe som gjør at en sjalu Johnny hopper opp, slår til fyren og går så tilbake sammen med henne.

Selv om «Judy's Turn to Cry» ikke ble like populær som «It's My Party» kom den på en femteplass på Billboard Hot 100-listen sommeren 1963.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for klisteplassering
Lesley Gore Storbritannia Storbritannia[11] # 9 12 22. juni 1963
Lesley Gore USA Billboard Hot R&B Sides-listen # 1 1963
Lesley Gore USA Billboard Hot 100-listen # 1 1963
Carroll Baker Canada RPM Country Tracks-listen # 1 1977
Dave Stewart with Barbara Gaskin Nederland Nederland[12] # 26 6 (# 26 i 1 uke) 7. november 1981
Dave Stewart with Barbara Gaskin New Zealand New Zealand[13] # 1 14(# 1 i 1 uke) 17. januar 1982
Dave Stewart with Barbara Gaskin Storbritannia Storbritannia[14] # 1 13 19. september 1981
Dave Stewart with Barbara Gaskin Sveits Sveits[15] # 6 8 (# 6 i 2 uker) 27. desember 1981
Dave Stewart with Barbara Gaskin Sør-Afrika Sør-Afrika # 3 1981
Dave Stewart with Barbara Gaskin USABillboard Hot 100-listen # 72 1981
Dave Stewart with Barbara Gaskin Østerrike Østerrike[16] # 26 6 (# 26 i 1 uke) 7. november 1981

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Whitburn, Joel (2004): Top R&B/Hip Hop Singles. 1942-2004. Record Research. Side 803
 2. ^ a b c d e DØD LENKE Arkivert 8. juli 2011 hos Wayback Machine.
 3. ^ I likhet med «He's a Rebel ble ikke «It's My Party» spilt inn på plate av The Chrystals, men av The Blossoms. Darlene Love sa at Spectors versjon var langsom og at hun og søsteren Edna [Wright] sang sammen på ledevokalen. Mye mer R&B enn Gores versjon
 4. ^ DØD LENKE Arkivert 6. februar 2008 hos Wayback Machine.
 5. ^ Se plateetiketten
 6. ^ Diskografier og annet go'-stoff for samlere
 7. ^ Diskogradfier og annet go'-stoff for samlere
 8. ^ «Waxwork» (engelsk). Internet Movie Database. 
 9. ^ «Problem Child» (engelsk). Internet Movie Database. 
 10. ^ «Mermaids» (engelsk). Internet Movie Database. 
 11. ^ Chart Stats - Lesley Gore - It's My Party
 12. ^ dutchcharts.nl - Dave Stewart with Barbara Gaskin - It's My Party
 13. ^ charts.org.nz - Dave Stewart with Barbara Gaskin - It's My Party
 14. ^ Chart Stats - Dave Stewart With Barbara Gaskin - It's My Party
 15. ^ hitparade.ch - Dave Stewart with Barbara Gaskin - It's My Party
 16. ^ Dave Stewart with Barbara Gaskin - It's My Party - austriancharts.at