Islands Folkekirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Íslenska þjóðkirkjan
Islands Folkekirke
Íslenska þjóðkirkjan
Katedralen i Reykjavik er hovedkirken på Island.
HovedgrenDen evangelisk-lutherske kirke
Grunnlagt1537
Utgått fraFolkekirken
SakramenterDåp, nattverd

Islands Folkekirke (Íslenska þjóðkirkjan eller Þjóðkirkjan) er en evangelisk-lutherske kirke, og statskirkeIsland.

Kirken er ledet av biskopen av Island, som under seg har de to biskopene i Skálholt og Hólar. Kirken er videre delt inn i rundt 280 menigheter som blir betjent av rundt 160 prester og diakoner.[1]

Kristendommen ble innført på Island av Alltinget i år 1000. Fra 1104 hørte den islandske kirke til den nordiske kirkeprovins som hadde erkebiskopen i Lund som overhode. I 1153-1537 hørte Island til den norske kirkeprovins med erkebiskopen i Nidarosdomen i Trondheim som leder. Deretter ble reformasjonen gjennomført på Island, og den islandske kirke gjennoptok forbindelsen med den danske kirke.

Folkekirkens rettsstilling[rediger | rediger kilde]

I den islandske forfatningsloven fra 1874 innføres religionsfrihet. I paragraf 45 slås det fast at Den evangelisk-lutherske Kirke er den islandske Folkekirke og understøttes og beskyttes som saadan af det Offentlige.

I den islandske grunnloven står det i paragraf 62 at Den evangelisk-lutherske Kirke er den islandske Folkekirke og understøttes og beskyttes som sådan af staten. Dette kan ændres ved lov.

Alle islandske skattebetalere betaler kirkeskatt. Denne deles mellom Folkekirken og andre trossamfunn i forhold til deres medlemstall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Infoark fra kirken.[død lenke] - Lest 9. oktober 2017