Iskăr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Iskar)
Hopp til: navigasjon, søk
Iskăr
Iskăr

Kart over Iskăr

Land Bulgaria Bulgaria
Lengde 368 km 
Nedbørfelt 8 646 km² 
Start Ved fjellet Damga i Rila
Munning Samløp med Donau nord for Gigen

Iskăr (bulgarsk: Искър; latin: Oescus) er den lengste elven som bare renner innenfor Bulgaria, og er en av sideelvene til Donau. Den har en lengde på 368 kilometer.

Iskăr oppstår fra tre elver, Tsjerni Iskăr (Svarte Iskăr), Beli Iskăr (Kvite Iskăr) og Levi Iskăr (som sammen går under navnet Iskrove). Kilden til Iskăr regnes som Prav Iskăr, en av sideelvene til Tsjerni Iskăr. Etter at den har kommet ned fra den nordlige siden av Rila, renner den ut i Iskăr-reservoaret, det største i Bulgaria. Elven renner nær Sofia, og passerer gjennom et juv i Balkanfjellene. Den munner så ut i Donau nær landsbyen Gigen i provinsen Pleven. Iskăr er den eneste elven med utspring sør i Bulgaria som renner gjennom Balkanfjellene og ut i Donau.

Iskăr-juvet i Balkanfjellene

Iskăr renner gjennom sju provinser i Bulgaria: Hovedstaden Sofia, Sofia, Pernik, Vratsa, Pleven og Lovetsj. Elven er hovedvannkilden til Sofia.

Geologisk sett er Iskăr den eldste elven på Balkan, og den eneste elven som har holdt på den opprinnelige retningen sin, til tross for flere geologiske endringer i området.