Ishigaki-jima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ishigaki-jima
石垣島
Ishigaki-jima
Geografi
PlasseringStillehavet / Østkinahavet
ØygruppeYaeyamaøyene i Sakishima-gruppen
Areal 222,25 km²[1]
Lengde 35 km
Bredde 25 km
Høyeste punktOmotodake (526 moh.)
Administrasjon
LandJapans flagg Japan
PrefekturOkinawa
Største bosetningIshigaki
Demografi
Befolkning47 564 (2019)
Befolkningstetthet214,01 innb./km²
Posisjon
Kart
Ishigaki-jima
24°26′N 124°13′Ø

Ishigaki-jima (japansk: 石垣島 – «Steinvolløya») er hovedøya i øygruppen Yaeyama. Den er den tredje største øya (etter Okinawa og Iriomote-jima) i prefekturet Okinawa. Avstanden til Tarama-shima i Miyakoøyene, i nordøst er på ca. 32 km, til øya Okinawa ca. 370 km, og til Taiwan ca. 230 km. Hele øya tilhører byen Ishigaki. På Ishigaki-jima bor ca. 90 % av alle innbyggerne i Yaeyama-øygruppen.

Topografi[rediger | rediger kilde]

I nordvest er kysten skarpere preget, og i nordøst lager den en svært lang utløper, som på det smaleste bare er ca 300 m bred. Jordoverflaten er hovedsakelig bølget, med høyereliggende områder hovedsakelig i den nordlige delen av øya og på nes. Omotodake (於茂登岳) er med sine 526 meter over havet det høyeste stedet i prefekturet Okinawa.[2] To store bekker, som delvis blir forsynt med vann fra tre naturlige innsjøer krysser øya.

Klima[rediger | rediger kilde]

I sommermånedene ligger dagtemperaturen på rundt 35 °C og om vinteren på rundt 12 °C. Som alle andre Ryukyuøyer er også Ishigaki-jima fra mai til september ofte utsatt for tyfoner.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Korallrevet Shiraho

Innbyggerne på øya lever fra gammelt av av fruktdyrking - ananas, mikan (en slags klementiner)- jorddyrking, storfeavl og fiske, særlig katsuo (bukstripet bonitt). I dag er turisme en viktig inntektskilde. 

Kultur[rediger | rediger kilde]

Yaeyama-språket er en del av Ryukyu-språket.

Kabira-bukta

Severdigheter inkluderer Kabira-bukta (川平湾, Kabira-wan), Tamatori-neset (玉取崎, Tamatori-zaki) og Yaeyamamuséet, Japans sørligste museum. Svømmesesongen i sjøen begynner så tidlig som mars, dvs. ca. en måned tidligere enn på fylkets hovedøy, Okinawa.

Rådhuset til naboøya Taketomi finnes også på Ishigaki-jima.  

Ishigaki-jima er blitt brukt som opptakssted for flere filmer. For eksempel, sammen med Minami-daitō-øya for filmen Kamigami no fukaki yokubō av Shōhei Imamura.

Trafikk[rediger | rediger kilde]

Øya egner seg for biltrafikk, og det finnes mange leiebilagenter. Det er daglige flyforbindelser fra flyplassen Ishigaki til Haterumajima-jima, Yonaguni-jima, Miyako-jima, Naha, Kansai og Tokyo-Haneda, og ferger til alle bebodde øyene i Yaeyama-øygruppen.[3] Drosjer er det også lett å få tak i. Med bil kan hele øya besøkes på ca. tre timer. En annen god måte å utforske øya på er scootere, som er mye billigere å leie enn biler. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 島面積. Arkivert 15. juni 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Ishigaki-jima Island - Japan National Tourism Organization» (engelsk). Arkivert fra originalen 9. april 2017. Besøkt 8. april 2017. 
  3. ^ Williams, Ingrid K. (30. april 2014). «Ishigaki, a Japanese Natural Wonderland». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 8. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]