Isbjørnangrepet på Svalbard 5. august 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Isbjørnangrepet på Svalbard i 2011 fant sted 5. august på Von Post-breen ved TempelfjordenSvalbard. En isbjørn tok seg inn i leiren til en gruppe skoleelever som var som på tur og drepte en 17-årig britisk gutt.

Skoleturen ble organisert av British Schools Exploring Society (BSES) som hadde slått leir i nærheten av Von Postbreen. Breen ligger om lag 40 kilometer fra Longyearbyen på Svalbard. Sytten år gamle Horatio Chapple fra Wiltshire som var elev ved Eton, døde som følge av angrepet. Han var med en gruppe på tretten da isbjørnen tok seg inn i leiren deres. Fire andre ble skadd, tre av disse alvorlig, og alle ble fløyet til Tromsø for behandling. To av de fire skadde var ekspedisjonsledere. Isbjørnen ble skutt og drept av en av ekspedisjonslederne, Michael Red, som selv fikk alvorlige ansikt-, hode- og nakkeskader. De skadede fikk førstehjelp på stedet.

Totalt hadde BSES-turen rundt åtti deltakere. Den startet 23. juli og var planlagt å slutte 28. august, men turen ble avsluttet før på grunn av angrepet. BSES er tilsluttet Royal Geographical Society i London, og ble dannet i 1932 av G. Murray Levick. Han var et av medlemmene i Robert Falcon Scotts ekspedisjon til Sydpolen fra 1910 til 1913. Organisasjonen har organisert turer til Svalbard i 40 år uten uhell med isbjørn. Bestefar til Chapple, sir John Lyon Chapple, var tidligere president i BSES.

Isbjørnen som gikk til angrep var en hannbjørn på 250 kg. Undersøkelser av isbjørnen viste at han var sultet og avmagret. Den hadde trolig også tannpine. Angrepet fant ellers sted på en tid da isbjørner var mye aktive i området. På denne årstiden har de lite is å jakte fra, og går oftere inn på land.

Leiren som ble angrepet hadde snublebluss som skulle skremme vekk ville dyr, men hadde ingen nattevakt. Politiundersøkelser fant at arrangørene av ekspedisjonen hadde en rifle som de ikke klarte å avfyre før etter fire forsøk, og en signalpistol som heller ikke gikk av. Det ble ikke funnet feil på hverken rifla, patronene eller snubleblusset da de senere ble undersøkt av etterforskere. Snubleblusset hadde blitt testet før bruk.

I september 2011 ble det kunngjort at en britisk dommer ville lede en granskning av dødsfallet. I mars 2012 ble saken lagt vekk av Sysselmannen fordi en mente ingen kriminell uaktsomhet hadde funnet sted. Norske etterforskere mente at angrepet kunne ha blitt forhindret dersom ekspedisjonsmedlemmene hadde bodd i hytter i stedet for telt og hatt vakthunder og utplassert noen på isbjørnvakt. Ledere av slike ekspedisjoner blir gjort oppmerksomme på at en bør vokte leiren med skremmeskudd, nattevakt eller vakthunder. Siden ingen av disse ekstra sikkerheitstiltak er pålagt ved lov, ble det avgjort at ekspedisjonslederne ikke skulle bli rettslig forfulgt. Sysselmannen krever en risikovurdering for alle slike ekspedisjoner for å kunne godkjenne dem. Isbjørnangrepet kom etter et tidligere angrep på Nordaustlandet året før, hvor en mann som overnattet i telt ble skadet før bjørnen ble skutt. Siste gang en isbjørn drepte et menneske var i 1995 da en skipper med et reisefølge av turister gikk i land for å sondere før turistene gikk i land, ble angrepet og drept.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Isbjørnangrepet på Svalbard [1]