Isak Refsnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isak Refsnæs
Født22. feb. 1852Rediger på Wikidata
Død9. des. 1928Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Isak Elias Aslaksen Refsnæs (født 22. februar 1852Stad, død 9. desember 1928 i Bergen) var en norsk figurativ maler. Han var spesielt kjent som marinemaler og malte kystkultur, hav og båter.

Refsnæs figurerer ikke i etablerte verk om kunstmalere, heller ikke i Norsk kunstnerleksikon fra 1986, selv om det ble arbeidet med en omtale av ham.[trenger referanse]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Refsnæs ble født på gården Refsnes ved Stad, og var i sin ungdom fisker, inntil han i 20-årsalderen reiste til Bergen. Han startet da på underofficersskolen, og fikk etterhvert en utmerket eksamen. Ferdig med sin eksamen startet han å male, og senere ble kunstnerlivet hans livsgjerning.

Herr Refsnæs har i de forløpne år vist sig å være en fortreffelig tolker av den norske kystnatur og sjøen - i alle facer - som han har viet et inngående studium. Høiest har han nådd med sine billeder efter motiver med oprørt hav - og han har gitt oss brenninger om odder og skjær som kanskje ingen annen marinemaler i vårt land. Hans friske og sanddrue sjøbilleder (med staffage - er også en ypperlig maler av alleslags fartøier), er høit skattet og beundret, hvor de når hen.

Sunnmørsposten ved Rafsnæs 75-årsdag

I to år brukte Refsnæs kveldene til å studere på tegneskolen, og ble lærer Nicolaysens flinkeste elev. Etter 1890 konsentrerte han seg fullt om tegning og maling, og arbeidet uavbrutt med dette frem til sin død. Brigadelege Martens ble i 1890-årene oppmerksom på hans evner og tilbød seg å skaffe 2000 kroner fra kunstinteresserte i Bergen slik at Refsnæs kunne studere. Han var imidlertid gift og kunne ikke ta imot tilbudet.

Tidlig i karrieren tegnet han portretter etter fotografier, og håndkolorerte fotografier. Dette var før bromidbilder ble vanlige i Norge. Fra denne tiden er det kjent mer enn 2500 portretter utført av Refsnæs. Det er også kjent mange kulltegninger. Det er særlig i kyststrøk Refsnæs malte, og på Vestlandet finnes det en stor mengde bilder han har malt. Han er lett gjenkjennbar som marinemaler, med malerier av kystlandskap, båter og sjø. Han er også kjent for sine bilder av opprørt hav. De aller fleste er fra kyststrøk på Vestlandet, og veldig mange fra "Søndmør" og Stad. Enkelte malerier har motiver fra Østlandet. Vi kan også finne atypiske malerier, slik som vanlige landskapsbilder, gårdsbilder, vinterlandskap samt blomstermotiv. Det er uvanlig at det er mennesker (to personer) med i bildet. Det er også bilder som er malt på bestilling. Noen bilder viser hav og land, men ingen båt.

I 1909 maler Refsnæs en stor altertavle til Nes kirke ved Gaupne i Sogn og Fjordane. Denne altertavlen har et utpreget tradisjonelt og naivistisk preg.

Kilde: "Isak Refsnæs og hans malerier" av oldebarn Rune Anda, 1998.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Paul Grøtvedt: 'For fulle seil – Marinemaleriet i norsk billedkunst, J. M. Stenersens Forlag, Oslo, 1999
  • Aalesund Museum – Skrift nr. 27

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]