Isabella, grevinne av Gloucester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Isabella, grevinne av Gloucester (Isabel de Clare; født ca. 1173 – 14. oktober 1217) var den første hustruen til kong Johan av England. Hun er kjent for et uvanlig høyt antall alternative navn: Hadwisa, Hawise, Joan (Joanne), Eleanor (Eleanora), Avise (Avisa).

Avstamning[rediger | rediger kilde]

Isabella var datter av William Fitz Robert, 2. jarl av Gloucester og hans hustru Hawise. Hennes bestefar på farsiden, Robert, 1. jarl av Gloucester, var en sønn utenfor ekteskap av Henrik I av England. Hennes far døde i 1183 og da han ikke hadde mannlige arvinger ble hans tittel underlagt kronen, men en ny opprettelse ble gitt henne i 1186 og hun ble da grevinne av Gloucester.

Kongelig ekteskap og annullering[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 1189 giftet hun seg med Johan av England, jarl av Cornwell ved Marlborough Castle i Wiltshire, og han overtok Gloucester-tittelen i hennes rett. Kort tid før eller etter Johans tiltredelse som konge i 1199 hadde han fått ekteskapet annullert av pave Boniface VIII på grunn av blodsslektskap (de var tremenninger som etterkommere av kong Henrik I av England). Som et resultat ble Isabella aldri anerkjent som dronning av England og hennes tidligere tittel ble underlagt kronen.

Senere ekteskap[rediger | rediger kilde]

Isabella giftet seg senere med Geoffrey FitzGeoffrey de Mandeville, jarl av Essex, den 20. januar 1214. Han døde to år senere i 1216, og et år senere giftet hun seg for tredje gang med Hugh de Burgh (senere jarl av Kent) i september 1217.

Død og begravelse[rediger | rediger kilde]

Isabella døde kun en måned senere dette året, 44 år gammel, og ble gravlagt i Canterburykatedralen.

I fiksjonen[rediger | rediger kilde]

En meget fantasifull beskrivelse av hennes finnes i The Devil and King John, en historisk roman av Philip Lindsay, og hvor hun blir kalt for Hadwisa.

Hun finnes også som figuren Hadwisa i den britiske TV-serien Robin of Sherwood fra 1980-tallet, spilt av Patricia Hodge. Rollen er relativt liten. Figuren Isabella av Gisborne fra den meget anakronistiske TV-serien Robin Hood (2006) er i utgangspunktet basert på Isabella.


Forgjenger:
 Opprettet 
Ny opprettelse
Etterfølger:
 Jarlen av Cornwall