Irish softcoated wheaten terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irish soft-coated wheatenterrier
Wheatenterrier, soft-coated wheatenterrier, wheaten
HundetypeTerrier
OpprinnelseIrland
EgenskaperFamilie-, gårds-, vakt- og jakthund
Livsløp10-14
StørrelseMiddels (13-18 kg)
Passer forAktive folk
Anerkjennelser
FCIGr. 3 seksjon 1
(FCI #040)
AKCTerriers
CKCTerriers
KCTerriers
UKCTerriers
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Irish soft-coated wheatenterrier er en hunderase med opprinnelse fra Irland. Tradisjonelt var den en gårdshund som ble brukt som jakt- og vakthund, bl.a. til utryddelse av rotter og mus og til småviltjakt på kanin, rødrev, grevling og oter.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Wheatenterrier stammer fra provinsen Munster i Irland, men den eksakte opprinnelse er ukjent. Den er en av de eldste irske terrierrasene, og som sådan blir den regnet som stamfar for flere andre terrierraser. Den irske kennelklubben anerkjente rasen i 1937, mens The Kennel Club i Storbritannia aksepterte den først i 1943. Til Norge kom den først i 1964. Man regner og med at det er blandet inn kerry blue-terrier langt tilbake i tid siden rasen har så myk pels.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Wheatenterrierer er en velbygd og langbeint, kvadratisk terrier med en karakteristisk rikelig, silkeaktig, hvetefarget pels. Kroppen er muskuløs og kompakt, med kort rett rygglinje. Halsen kraftig og uten løst hud. Brystkassen er dyp og lendepartiet er kort og meget kraftig. Hodet er langt og skallet flatt, aldri grovt, med markert stopp. Kraftig kjeveparti og små-middels store hengeører. Pelsen er myk og bølger lett. Fargen er hvetefarget/gultonet i alle nyanser. Hannene blir ca. 46-48 cm i skulderhøyde og veier gjerne 15,7-18 kg, tispene blir ca. 43-47 cm høye og veier ca. 13-15 kg. Det finnes to typer av wheatenterrieren: Den Irske, som gjerne er litt mindre, har noe hvitere, tynnere og glattere pels (gjerne i lokker og med litt blankt skjær), og den amerikanske, som har fyldigere pels. Den amerikanske krever gjerne litt mer pelsarbeid for ikke å bli tovet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Wheatenterrierer er en allsidig brukshund, som egner seg til alt fra gårdshund, vakthund og jakthund til servicehund, lavinehund, kløvhund, utstillingshund og familiehund m.m. Den har både energi og utholdenhet nok til de fleste oppgaver.

Gemytt og væremåte[rediger | rediger kilde]

Wheatenterrierer en allsidig, selvstendig, modig og energisk hund.. Den bjeffer ikke i utide og blir gjerne regnet som en hengiven familiehund. Den er snill, tillitsfull og leken mot sine egne, mot fremmede er de også kjent for å være tillitsfulle og veldig glad i å gi alle rundt seg et kyss. Rasen kan være noe aggressiv mot andre hunder. Rasen er og kjent for å ha en tendens til å hoppe på folk av ren lykke. Som sådan passer rasen best for aktive mennesker, som vet å gi denne hunden fysiske og mentale oppgaver. Hunden krever mye aktivisering. Pelsen må stelles regelmessig. Dette innebærer både klipping og børsting. Wheatenterrieren er samtidig en allergivennlig hund. Dette innebærer at rasen ikke røyter. Hunden er svært leken, og leker langt inn i alderdommen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]