IRC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Irc)
Hopp til navigering Hopp til søk

Internet Relay Chat (IRC) er en protokoll som primært ble utviklet for kommunikasjon og fildelingInternett. Protokollen ble skrevet av finske Jarkko «WiZ» Oikarinen i 1988.[1]

Kommunikasjonen foregår i sanntid ved at man bruker en klient som kobler brukeren opp mot ett eller flere nettverk, som består av én eller flere tjenere. Brukeren kobler seg, via nettverket, på kanaler, og kan velge å kommunisere med den gruppen brukere som befinner seg i kanalen, eller gjennom en direkte og privat kontakt med enkeltbrukere.

IRC-klienter[rediger | rediger kilde]

Det er en rekke klienter man kan bruke for å benytte IRC. Den mest populære regnes å være mIRC, som har blitt lastet ned mer enn 150 millioner ganger.[2] Av andre klienter er PIRCH, CGI:IRC, Pidgin, Trillian, BitchX og HydraIRC. Irssi, XChat og EPIC er utviklet for Unix-baserte systemer, mens ChatZilla er for Firefox. Det er også en egen klient for Opera og for Amiga (AmIRC).

IRC-nettverk[rediger | rediger kilde]

EFnet (Eris Free Network) regnes som det største av nettverkene med rundt 32 000 brukere, over 15 000 kanaler og 44 tjenere, hovedsakelig i EU og USA (oktober 2013).[3] Ulemper er at nettverket regnes som det seneste med til tider har store forsinkelser, det har dårlige forbindelser og mye datasnoking.[4]

Undernet benyttes av rundt 50 000 brukere og 11 000 kanaler (2011). De rundt 19 tjenerne er plassert i EU, USA, Canada og Australia.[4] Andre store nettverk er DALnet, IRCnet, Freenode og QuakeNet. Av mindre nettverk kan nevnes galaxynet, bestnet, AnotherNet, Red Brasil og ChatNet.

IRC-kanaler[rediger | rediger kilde]

Navnene på IRC-kanalene har formen #kanalnavn. De har et varierende antall besøkende med én eller flere moderatorer som skal passe på at kanalens regler blir etterfulgt. Kanalene kan være ment for generell snakk, for brukere fra et enkelt land eller en by eller ulike aldersgrupper. Andre kanaler tar for seg spesielle temaer (som for eksempel utdanning, politikk, religion, familie og kjeledyr) eller seksuelle preferanser og legninger.[5] Kanaler på QuakeNet har blitt spesielt populære blant brukere av enkelte typer videospill,[6] mens ulike språkversjoner av Wikipedia har egne kanaler på Freenode (som for eksempel #wikipedia-no og #wikipedia-en). På de fleste nettverkene kan brukere selv opprette sine egne kanaler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første IRC-tjeneren, tolsun.oulu.fi, var en test-pc som ble satt opp i august 1988. Like etter ble det satt opp en tjener som senere ble kjent som irc.cs.hut.fi, som ble det første IRC-nettverket. Etter som det ble flere brukere, ble det satt opp tjenere på universitetene i Helsingfors og Tammerfors og andre.

 • Juli 1990: IRC hadde gjennomsnittlig tolv brukere på 38 tjenere.
 • August 1990: Uenighet på IRC førte til en splittelse. EFnet oppsto, og like etter TubNet, som ble lagt ned igjen i september samme år.
 • Oktober 1992: Det som var ment som et test-nettverk, oppsto, og vokste raskt. Det ble senere kjent som Undernet.
 • 15. august 1993: Antall brukere på undernet telles til 57, noe som er ny rekord.
 • Sommeren 1994: DALnet ble grunnlagt.
 • Mars 1996: Oz.org oppsto etter en splittelse av Undernet.
 • Juli 1996: Uenighet om hvordan IRC skulle utvikles førte til en ny splitt, og IRCnet oppsto.
 • 1998: Open Projects Networks, senere omdøpt til Freenode, oppsto.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Bruken av IRC har gått gradvis ned siden 2004/2005. De fire store nettverkene (Undernet, EFnet, IRCnet og Quakenet) hadde da over hundre tusen brukere daglig, med Quakenet som den største med over to hundre tusen brukere. I 2011 var Quakenet det eneste nettverket med over hundre tusen brukere.

EFnet har i 2013 i gjennomsnitt nesten 35 000 daglige brukere.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ IRC.org, History by Jarkko Oikarinen. Besøkt 11. oktober 2013. (en)
 2. ^ mIRC: Personal FAQ. Besøkt 11. oktober 2013. (en)
 3. ^ Hjemmesiden til EFnet. Besøkt 11. oktober 2013. (en)
 4. ^ a b BBSnet Administration: History of IRC. Besøkt 10. oktober 2013. (en)
 5. ^ Search IRC. Besøkt 11. oktober 2013. (en)
 6. ^ QuakeNet Internet Relay Chat network. Besøkt 11. oktober 2013. (en)
 7. ^ EFnet: Networks statistics Arkivert 26. september 2013 hos Wayback Machine.. (Graf med gjennomsnitt for perioden fra oktober 2012 til september 2013). Besøkt 11. oktober 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]