Iranocypris typhlops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iranocypris typhlops
Vitenskapelig(e)
navn
:
Iranocypris typhlops
Bruun & Kaiser, 1944
Norsk(e) navn:
Hører til: karpefamilien,
karpefisker,
egentlige beinfisker
IUCNs rødliste: [1]
ver 2.3
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigAvhengig av lokale tiltakStatus iucn2.3 VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: ferskvann i grotter
Utbredelse: Iran

Iranocypris typhlops er en fiskeart.

Denne arten i karpefamilien ble oppdaget i en underjordisk vannforekomst i nedslagsfeltet til elva Dez i det vestlige Iran. Her lever den sammen med en annen hulefisk, smerlingen Paracobitis smithi. Dette tilsvarer situasjonen i en hule ved Haditha i Irak, der hulefiskene Typhlogarra widdowsoni og Caecocypris basimi lever sammen. I forbindelse med bygging av en kraftverkstunnel i 2005 ble Iranocypris typhlops funnet 131 km unna typelokaliteten i nedslagsfeltet til elva Simareh, som er starten på Karkheh.

Arten har som andre hulefisker mistet øynene og pigmentet i huden. Det er to par skjeggtråder ved munnen. Noen eksemplarer har en sugeskive under haken, mens andre mangler denne. Totallengden er opptil 55,0 mm.

De danske forskerne som beskrev arten, plasserte den i en monotypisk slekt og mente at Barbus var de nærmeste slektningene. Både morfologiske trekk og analyse av mitokondrielt DNA viser derimot at arten hører til midt i slekten Garra. De nærmeste slektningene er Garra rufa, som lever oppe i dagen i det samme området, og den delvis grottelevende Garra barreimiae fra Den arabiske halvøy. Den somaliske hulefisken Phreatichthys andruzzii hører til en annen gren av Garra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World Conservation Monitoring Centre (1996). «Iranocypris typhlops». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. Besøkt 16. september 2014. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]