Ira C. Eaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ira C. Eaker
LTG Ira Eaker.jpg
Født 13. april 1896
Pontotoc
Død 6. august 1987
Andrews Air Force Base
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Utdannet ved U.S. Army Command and General Staff College, Columbia Law School, University of Southern California
Nasjonalitet USA
Utmerkelser storoffiser av Æreslegionen, Croix de guerre 1939–1945, Distinguished Flying Cross, kommandørridder av Order of the Bath, kommandørridder av Order of the British Empire, legionær av Legion of Merit, Air Medal, Silver Star, Legion of Merit


Ira Clarence Eaker (født 13. april 1896 fra Field Creek i Texas i USA, død 6. august, 1987) var en general i United States Army Air Forces under andre verdenskrig. Han var annenkommandant for 8. lufttropp, og var sent til England for å opprette og organisere dets bombingskommando[1]. Men han slet med å bygge opp luftkraft i England, men hærens lufttropper utviklet seg og han ble kommandant for 8. lufttropp 1. desember, 1942.

Han var ikke enig i planen om å bombe Monte Cassino i februar 1944, fordi det var et tvilsomt militært mål, men til slutt ga han seg, og sa at det var opp til bakkekommandantene. Historikere mener nå at Eakers skepsis var korrekt og at det gamle ærverdige abbediet ved Monte Cassino kunne ha blitt spart uten å ha satt de alliertes innovasjon av Italia i fare.

Eaker ble utnevnt til Honorary Knight Commander av Order of the British Empire og Honorary Knight Commander av Order of the Bath.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Med Tyskland som mål: en offisiell beretning fra De forente staters Army Air Forces om 8. Bombekommandos første år over Europa. [Oslo]: Gyldendal. 1945.