Ion Dragoumis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ion Dragoumis
Ion Dragoumis.jpg
Født2. sep. 1878Rediger på Wikidata
AthenRediger på Wikidata
Død31. juli 1920Rediger på Wikidata (41 år)
AthenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, filosof, skribentRediger på Wikidata
Embete
  • Hellas' parlament (1915–1920)
  • Hellas' parlament Rediger på Wikidata
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i AthenRediger på Wikidata
Partner(e) Penelope Delta, Marika KotopouliRediger på Wikidata
Far Stephanos DragoumisRediger på Wikidata
Mor Elisavet KontogiannakiRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Philippos Dragoúmis, Natalia Dragoumis, Nikolaos S. Dragoumis, Alexandros Dragoumis, Alexandra Dragoumi, Marika DragoumiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket HellasRediger på Wikidata
Signatur
Ion Dragoumisʼ signatur

Ion Dragoumis (gresk: Ίων Δραγούμης; født 2. september 1878 i Athen, død 31. juli 1920 ifølge den julianske kalender) var en gresk diplomat, forfatter og revolusjonær. Han var sønn av Stephanos Dragoumis som var utenriksminister under Charilaos Trikoupis.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ion Dragoumis studerte juss i Athen, og i 1899 ble han med i den diplomatiske grenen av det greske utenriksdepartementet. I 1897 vervet han seg til den greske hæren og kjempet blant annet under den gresk-tyrkiske krigen som begynte samme året som han vervet seg til hæren.

I 1902 ble Dragoumis gjort til vararepresentant og konsul på det greske konsulatet i Monastir (dagens Bitola). I 1903 ble han sjef for konsulat i Serres og senere tjenestegjorde han på steder som i Plovdiv, Burgas, Alexandria og Alexandroupolis. I 1907 ble han sendt til den greske ambassaden som ligger i Istanbul.

I 1905, under hans tid som visekonsulen i Alexandria, Hellas, møtte Dragoumis og startet et kjærlighetsforhold med den greske forfatteren Penelope Delta, som da var gift med en kjøpmann ved navn Stephanos. Av respekt for forfatterens mann og barn, bestemte Dragoumis og Penelope Delta å slutte med kjærlighetsforholdet og skille lag, men de fortsatte å korrespondere lidenskapelig frem til 1912, da Dragoumis startet et forhold med den berømte greske teater-skuespilleren Marika Kotopouli.

I 1907 ga han ut boken Martyron Kai Iroon Aima (martyrer og helters blod, som var full av harme mot alt som var bulgarsk eller på noen måte tilknyttet Bulgaria. Da den første balkankrigen brøt ut, reiste Dragoumis til Thessaloniki som en militær attaché.

I 1915 trakk han seg fra det greske diplomatiske korps og han gikk senere inn i gresk politikk som selvstendig politiker istedenfor å være tilknyttet noe bestemt parti. Som en uavhengig politiker ble han valgt inn til det greske parlamentet for Florina Prefecture. I 1917 ble han sendt i eksil av greske myndigheter til Korsika som et resultat av en bitter uenighet mellom de allierte og kongen Konstantin I, som nektet å gå inn i den første verdenskrig, selv om den bulgarske hæren på dette tidspunktet hadde okkupert en stor del av Øst-Makedonia der Hellas hadde flere nasjonale interesser.

Den 30. juli 1920 ble det gjort et forsøk på å myrde kong Venizelos på jernbanstasjonen Gare de Lyon i Paris, Frankrike. Dagen etter, den 31. juli 1920, ble Dragoumis stoppet av en gruppe politimenn som var lojale til kong Venizelos og Dragoumis ble skutt rett ned fordi politifolkene mente at han var en viktig del av opposisjonen mot kong Venizelos som de var trofaste og lojale mot.

Hans tidligere elsker og lidenskapelige brevvenn gjennom mange år, Penelope Delta, sørget dypt over tapet av Dragoumis selv om de to hadde gjort det slutt flere år tidligere. På slutten av 1930-tallet ble hun tildelt Dragoumis' gamle dagbøker og arkiver, som hadde blitt betrodd til henne av hans bror Filip. Hun klarte å diktere godt over 1000 sider av et manuskript som kommentere Dragoumis sitt arbeid før Penelope Delta bestemmer seg for å ta sitt eget liv i 1941.