Into the Woods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Into the Woods
ManusJames Lapine
Basert påThe Uses of Enchantment 
av Bruno Bettelheim
MusikkStephen Sondheim
SangteksterStephen Sondheim
Forestillinger

Into the Woods er en musikal med musikk og sangtekster av Stephen Sondheim og libretto av James Lapine. Musikalen fletter sammen handlingen fra flere av Brødrene Grimms og Charles Perraults eventyr og utforsker konsekvensene av figurenes ønsker og oppdrag. De sentrale figurene er hentet fra Rødhette og ulven, Jack og bønnestengelen, Rapunsel og Askepott, samt flere andre. Musikalen er knyttet sammen av en historie om en barnløs baker og hans kone og deres ønske om å starte en familie (den opprinnelige begynnelsen i Brødrene Grimms Rapunsel), deres møte med en heks som har kastet en forbannelse over dem og deres møter med andre eventyrfigurer i løpet av reisen deres.

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Originalversjonen[rediger | rediger kilde]

Musikalen hadde urpremiere på Old Globe Theatre i San Diego i 1986, og Broadway-premiere 5. november 1987. Den vant flere Tony-priser, inkludert beste originalmusikk, beste libretto og beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (Joanna Gleason), i et år som var dominert av The Phantom of the Opera (1988). Musikalen har senere blitt satt opp mange ganger, blant annet som en turné i USA i 1988, på West End i 1990, en tiårsjubileumskonsert i 1997, en nypremiere på Broadway i 2002, en nypremiere i London i 2010[1] og som en del av Shakespeare in the Park-serien i New York i 2012.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Musikalen hadde premiere på Det Norske Teatret i Oslo den 2. april 2022, med Heidi Gjermundsen Broch i rollen som heksen, Ida Svenningdal som Rødhette, Pål Christian Eggen som ulven, Kristoffer Olsen som bakeren, Kjersti Dalseide som bakerens kone og Mimmi Tamba som Askepott. Regissør for oppsetningen var Ole Anders Tandberg, og oversettelsen var gjort av Runar Gudnason – som fra før var mest kjent som rapper og frontfigur i rap-gruppa Side Brok.[2][3][4]

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

I 1991 hadde en fjernsynsteaterversjon i serien American Playhouse premiere. Oppsetningen ble regissert av James Lapine, og i rollene møtte seerne blant annet Bernadette Peters som heksen og Joanna Gleason som bakerens kone.[5]

I 2014 hadde Disney premiere med en annen filmatisering, regissert av Rob Marshall og med Meryl Streep, Emily Blunt, James Corden, Anna Kendrick, Chris Pine, Tracey Ullman, Christine Baranski og Johnny Depp i hovedrollene. Filmen ble en kommersiell suksess,[6] og ble nominert til tre Oscar og tre Golden Globe-priser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hutchins, Michael H. (14. oktober 2010). «Into the Woods» (engelsk). Stephen Sondheim Reference Guide. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. 
  2. ^ Nystøyl, Karen Frøsland (4. april 2022). ««Intrikat kostymefest»». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 5. april 2022. 
  3. ^ Mona Levin (3. april 2022). «Mørke vokseneventyr om alt som hender etter «snipp snapp snute»». www.aftenposten.no. Besøkt 5. april 2022. «Det oppstår en del forvirring her. Noe skyldes lydbildet, noe dårlig diksjon, men de som hever seg over diksjonsproblemene, i tillegg til Gjermundsen Broch, er Ina Svenningdal (hennes Rødhette er herlig utkrøpen og frekk), Kristoffer Olsens baker og Pål Christian Eggens forførende ulv.» 
  4. ^ «Into the Woods». Det Norske Teatret (norsk nynorsk). Besøkt 5. april 2022. 
  5. ^ «Into the Woods». International Movie Database - IMDb. 15. mars 1991. Besøkt 24. juni 2018. 
  6. ^ Piccalo, Gina (5. januar 2015). «Record-breaking 'Into the Woods' is a surprise hit». Los Angeles Times (engelsk). Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 9. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]