Into the Woods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Into the Woods
ManusJames Lapine
Basert påThe Uses of Enchantment 
av Bruno Bettelheim
MusikkStephen Sondheim
SangteksterStephen Sondheim
Forestillinger

Into the Woods er en musikal med musikk og sangtekster av Stephen Sondheim og libretto av James Lapine. Musikalen fletter sammen handlingen fra flere av Brødrene Grimms og Charles Perraults eventyr og utforsker konsekvensene av figurenes ønsker og oppdrag. De sentrale figurene er hentet fra Rødhette og ulven, Jack og bønnestengelen, Rapunsel og Askepott, samt flere andre. Musikalen er knyttet sammen av en historie om en barnløs baker og hans kone og deres ønske om å starte en familie (den opprinnelige begynnelsen i Brødrene Grimms Rapunsel), deres møte med en heks som har kastet en forbannelse over dem og deres møter med andre eventyrfigurer i løpet av reisen deres.

Musikalen hadde urpremiere på Old Globe Theatre i San Diego i 1986 og hadde premiere på Broadway 5. november 1987. Den vant flere Tony-priser, inkludert beste originalmusikk, beste libretto og beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (Joanna Gleason), i et år som var dominert av The Phantom of the Opera (1988). Musikalen har senere blitt satt opp mange ganger, inkludert en turné i USA i 1988, på West End i 1990, en tiårsjubileumskonsert i 1997, en nypremiere på Broadway i 2002, en nypremiere i London i 2010[1] og som en del av Shakespeare in the Park-serien i New York i 2012.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

I 1991 hadde en fjernsynsteaterversjon i serien American Playhouse premiere. Oppsetningen ble regissert av James Lapine, og i rollene møtte seerne blant annet Bernadette Peters som heksen og Joanna Gleason som bakerens kone.[2]

En annen filmatisering, regissert av Rob Marshall og med Meryl Streep, Emily Blunt, James Corden, Anna Kendrick, Chris Pine, Tracey Ullman, Christine Baranski og Johnny Depp i hovedrollene, ble utgitt av Disney i 2014. Filmen ble en kommersiell suksess[3] og ble nominert til tre Oscar og tre Golden Globe-priser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hutchins, Michael H. (14. oktober 2010). «Into the Woods» (engelsk). Stephen Sondheim Reference Guide. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. 
  2. ^ «Into the Woods». International Movie Database - IMDb. 15. mars 1991. Besøkt 24. juni 2018. 
  3. ^ Piccalo, Gina (5. januar 2015). «Record-breaking 'Into the Woods' is a surprise hit». (engelsk). Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 9. januar 2015.  Både |arkivurl= og |arkiv_url= er angitt. Kun én av dem skal angis. (hjelp); Både |verk= og |avis= er angitt. Kun én av dem skal angis. (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]