International Union of Crystallography

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

International Union of Crystallography er en uavhengig vitenskapelig organisasjon. Dens mål er å fremme internasjonalt samarbeid innen krystallografi, bidra til alle faglige aspekter innen krystallografi, fremme internasjonal publisering av krystallografiske forskning, lette standardisering av metoder, enheter, nomenklatur og symboler og å være et bindeledd mellom krystallografi og andre vitenskaper.

Historie[rediger | rediger kilde]

IUCr ble etablert under i 1948 under det første internasjonale krystallografimøtet. På det tidspunktet var det bare fire medlemsland, Canada, Norge, Storbritannia og USA, men allerede året etter var det kommet ytterligere åtte. Stiftelsen ble i hovedsak ansporet av behovet for å opprette et internasjonalt tidsskrift for forskning innen krystallografi, som materialiserte seg som Acta Crystallographica samme år.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

IUCrs høyeste organ er generalforsamlingen, som er sammensatt av representanter oppnevnt av de 50 medlemsorganisasjonene ("adhering bodies"). Av disse er 48 ulike enkeltland, inkludert alle nordiske land unntatt Island, og to regionale grupperinger som representerer henholdsvis Latvia, Ukraina og Tunis (under European Crystallographic Association) og Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Singapore, Thailand og Vietnam (under Asian Crystallographic Association).

Hvert IUCr medlem tilhører en av de fem kategoriene I-V, som har 1-5 representanter under generalforsamlingen og betaler ulike årlige medlemsavgifter.

Et arbeidsutvalg på ti medlemmer (Executive Committee) er ansvarlig overfor generalforsamlingen og skal iverksette den generelle politikken til IUCr slik den fastsettes av generalforsamlingen. Arbeidsutvalget fastsetter underutvalg til å hjelpe seg med å utføre sitt arbeid. Fra 2014 er toppvervene fordel som følger: President Marvin L. Hackert,[1] visepresident Anthony M. Glazer,[2], generalsekretær og kasserer Luc van Meervelt[3] og ekspresident Gautam R. Desiraju.[4]

Det vitenskapelige arbeidet i IUCr foregår gjennom 21 ulike kommisjoner[5] som representerer de ulike fagfeltene og interessegruppene innen krystallografifaget.

IUCr-kongresser[rediger | rediger kilde]

Internasjonale IUCr-møter avholdes hvert tredje år. Møtested og -arrangør velges av generalforsamlingen til IUCr seks år i forkant. Det 23. møtet, IUCr-XXIII, ble arrangert i Montreal, Canada, i september 2014,[6] mens IUCr-XXIV vil finne sted i august 2017 i Hyderabad, India.[7] I 2020 arrangeres IUCr-XXV i Praha, Den tsjekkiske republikk.

En IUCr-kongress går normalt over syv møtedager og gir plass til fire plenarforedrag, 26 keynoteforedrag og 112 mikrosymposier, sistnevnte arrangert i åtte parallelle sesjoner før og etter lunsj hver dag. Dessuten er det hver dag egne poster-sesjoner.

På hver IUCr-kongress møtes generalforsamlingen og vedtar IUCrs politikk for den neste treårsperioden.

Tidsskrifter[rediger | rediger kilde]

Acta Crystallographica utkom første gang i 1948. Siden er dette blitt delt opp tematisk flere ganger samtidig som nye titler er kommet til. I 2016 utgir IUCr ni ulike vitenskapelige tidsskrifter:[8]

 • Acta Crystallographica Section A: Foundations and Advances publiserer artikler som rapporterer fremskritt i teori og praksis innen alle områder av krystallografi i videste forstand.
 • Acta Crystallographica Section B: Structural Science, Crystal Engineering and Materials publiserer vitenskapelige artikler relatert til strukturvitenskape om forbindelser og materialer.
 • Acta Crystallographica Section C: Structural Chemistry publiserer spennende vitenskap med strukturelt fokus, særlig viktige resultater knyttet til kjemifaget.
 • Acta Crystallographica Section D: Structural Biology tar imot artikler som dekker alle aspekter av strukturbiologi med særlig vekt på strukturer av biologiske makromolekyler eller metodene som brukes for å bestemme dem.
 • Acta Crystallographica E: Crystallographic Communications er IUCrs open access tidsskrift for rask, enkel og lett tilgjengelig publisering av krystallstrukturbestemmelser for uorganiske, metall-organiske og organiske forbindelser.
 • Acta Crystallographica Section F: Structural Biology Communications tilbyr rask publisering av strukturbiologiske resultater.
 • JAC: Journal of Applied Crystallography. Mange forskningsfelt innen materialvitenskap og biovitenskap gjøre bruk av diffraksjonsmetoder for å studere krystallinske og ikke-krystallinsk stoffer med nøytroner, røntgen og elektroner. Artikler publisert i JAC fokuserer på disse metodene og deres bruk i å identifisere strukturelle forhold.
 • JSR: Journal of Synchrotron Radiation dekker all forskning knyttet til bruk av synkrotronstråling og fri-elektron lasere, inkludert instrumentering, teori, databehandling og vitenskapelige anvendelser i områder som biologi, nanovitenskap og materialvitenskap.
 • IUCrJ publiserer høyprofilerte artikler innen alle grener av vitenskap og teknologi som støttes av IUCr via sine ulike kommisjoner, inkludert nye felt hvor forskningen baserer seg på strukturstudier. Målet er å gjøre IUCrJ til den naturlige publiseringskanalen for strukturvitenskapelige resultater av særlig høy kvalitet.

Priser[rediger | rediger kilde]

Etableringen av Ewald-prisen for fremragende bidrag til vitenskapen om krystallografi, ble annonsert i februar 1986 og ble gitt bred publisitet. Navnet på prisen ble valgt med samtykke fra Paul Peter Ewald (1888 - 1985), som en anerkjennelse av hans betydelige bidrag til grunnlaget for krystallografi og til opprettelsen av IUCr, særlig som president i Provisional International Crystallographic Committee 1946-1948, som den første redaktør av IUCr tidsskriftet Acta Crystallographica 1948-1959, og som president i IUCr 1960-1963.

Prisen består av en medalje, et diplom og en pris på USD 30.000. Den deles ut en gang hvert tredje år under det internasjonale krystallografimøtet.

Den tiende Ewald-prisen ble i 2014 tildelt professorene A. Janner og T.W.J.M. Janssen (begge fra Institutt for teoretisk fysikk, Universitetet i Nijmegen, Nederland) for utvikling av superspace-krystallografi og dens anvendelse i analysen av ikke-periodiske krystaller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ [1] Arkivert 9. juli 2017 hos Wayback Machine. Marvin L. Hackert
 2. ^ [2] Arkivert 9. juli 2017 hos Wayback Machine. Anthony M. Glazer
 3. ^ [3] Arkivert 9. juli 2017 hos Wayback Machine. Luc van Meervelt
 4. ^ [4] Arkivert 9. juli 2017 hos Wayback Machine. Gautam R. Desiraju
 5. ^ [5] IUCr kommisjoner
 6. ^ «23rd IUCr Congress». Arkivert fra originalen 10. februar 2016. Besøkt 6. april 2019. 
 7. ^ 24th IUCr Congress
 8. ^ [6] IUCr tidsskrifter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]