International Rehabilitation Council for Torture Victims

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT), er en uavhengig, internasjonal profesjonell organisasjon som fremmer og støtter rehabilitering av ofre etter tortur og som arbeider for forebygging av tortur over hele verden.

Organisasjonen var basert i Danmark, og IRCT er en paraplyorganisasjonen for mer enn 140 uavhengige rehabiliterings-organisasjoner i over 70 land som behandler og bistår tortur-overlevende og deres familier. IRCT søker også å styrke kapasiteten ved disse sentrene og programmene gjennom stadig opplæring og teknisk assistanse.

Fagfolk ved rehabiliteringssentre som blir drevet av IRCT og deres programmer gir behandling for anslagsvis 100 000 overlevende etter tortur hvert år. Ofrene får tverrfaglig støtte, inkludert medisinsk og psykologisk hjelp og juridisk bistand. Målet med rehabiliteringen er å styrke tortur-overlevende slik at de kan fortsette et så fullt liv som mulig etter å ha blitt torturert.

Denne første gruppen ble grunnlagt i Danmark i 1974 og besto i første omgang av fire frivillige leger. Denne gruppen var en del av et nettverk på rundt 4000 leger fra 34 land over hele verden. Det ble raskt klart at, i tillegg til å dokumentere tilfeller av tortur for bruk i potensielle rettssaker mot dem som utførte torturen, så var det også avgjørende å identifisere de forskjellige metoder for å behandle og rehabilitere ofrene for tortur.

IRCT arbeider har også inngått partnerskap med flere regjeringer, mange internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, helsefaglige organisasjoner og mellomstatlige organisasjoner. TORTUR journal, er en journal som utgis av IRCT med artikler om rehabilitering av torturofre og hvordan forebygging av tortur kan gjøres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]