Internasjonale Sosialister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Internasjonale sosialister
Erklært ideologiRevolusjonær sosialisme[1]
Kommunisme
Trotskisme[2]
Internasjonalisme
Grunnlagt1981
TilknytningRødt
NettstedNettsted
PartiavisInternasjonal Sosialisme

Internasjonale Sosialister (IS) er en revolusjonær, sosialistisk organisasjon. IS gir ut bladet Internasjonal Sosialisme som kommer hver måned. Tidligere har organisasjonen gitt ut tidsskriftet Gnisten og avisene Internasjonal Sosialisme og Sosialistisk Arbeideravis.

IS er med i den Internasjonale sosialistiske tendensen (engelsk navn: International Socialist Tendency) der britiske Socialist Workers Party er det mest kjente partiet. Kjente aktivister fra IS er blant annet Andreas Ytterstad og Vegard Velle.

Historie[rediger | rediger kilde]

IS i Norge oppstod som en følge av en splittelse i Sosialistisk Ungdom (SVs ungdomsorganisasjon) i 1981, der blant annet flertallet i Oslo-organisasjonen ble ekskludert.

Politisk hører IS til den trotskistiske tradisjonen, nærmere bestemt den retningen som ble stiftet av palestineren Tony Cliff. Det politiske utgangspunktet for Cliffs kritikk av Den fjerde internasjonale var dennes syn på Sovjetunionen. Mens deres offisielle forståelse var at det var en degenerert arbeiderstat, mente Cliff at systemet i Sovjetunionen og Kina var statskapitalisme. IS-tendensen hevder å stå i tradisjonen fra Lenin, og legger stor vekt på det de mener er manglende kontinuitet mellom Lenin og Stalin. IS regner også marxistiske teoretikere som Luxemburg, Gramsci og Lukács som sine forløpere. Organisasjonen beskriver den politikken de står for, som «sosialisme nedenfra». De legger også stor vekt på internasjonalisme, som betyr å fokusere på den internasjonale arbeiderklassens fellesinteresser, i motsetning til nasjonalisme.

På begynnelsen av 2000-tallet la IS stor vekt på de såkalte nye bevegelsene, i Norge i særdeleshet Attac, som de beskrev som en antikapitalistisk organisasjon og Fredsinitiativet. Den internasjonale IS-tendensen er sterkest i Europa, men det finnes større organisasjoner også i blant annet Sør-Korea og Egypt.

IS deltok i mobiliseringen fra Norge til protestene mot toppmøtet til IMF og Verdensbanken i Praha september 2000 og EU-toppmøtet i Göteborg i 2001. I Göteborg arrangerte organisasjonen den såkalte antikapitalistmarsjen, som ble slått ned av politiet.

Organisasjonens landsmøte vedtok i januar 2008 å slutte seg til partiet Rødt.

IS har i dag aktive lokallag i Oslo, Bergen, og Kristiansand, og har anslagsvis 50-100 medlemmer. De arrangerte tidligere den årlige konferansen Sosialisme Nedenfra i Oslo. I 2008 var konferansen et samarbeid mellom Rødt, Rød Ungdom og IS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]