Interkom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En butler bruker et interkom på vegne av en dame

En interkom er et frittstående talekommunikasjonssystem for bruk i en bygning, en liten samling av bygninger eller portabelt innenfor et lite dekningsområde, og som fungerer uavhengig av offentlig telefonnett.[1] Et interkomsystem kan være kablet og/eller trådløst, og kan være montert permanent eller være avtagbart og portabelt.

Foruten bygninger brukes interkom på mange typer kjøretøy, inkludert tog, båter, fly og panservogner. De kan være koblet opp mot PA-høyttalersystemer, walkietalkie, telefon og andre interkomsystemer. Nyere generasjoner er også kompatible med datamaskiner, inkludert støtte for TCP/IP. Noen interkomsystemer brukes for å styre utstyr som signallys og dørlåser.

Interkomsystemer kan brukes som dørtelefoner for adgangskontroll i hus, kontorer og andre bygninger, gjerne sammen med fjernstyring av elektriske dørlåser. Slike systemer kan være utstyrt med video.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Interkom kan være en forkortelse av interkommunikasjonsenhet eller interkommunikasjon,[trenger referanse] hvor inter stammer fra latin med betydningen «mellom» eller «på tvers». Interkom muliggjør dermed kommunikasjon på tvers, altså å meddele informasjon til noen som ikke er i umiddelbar nærhet og ellers ikke ville fått med seg kommunikasjonen.

Et kontrollpanel med interkom brukt til overvåkning

Bærbare systemer[rediger | rediger kilde]

Interkom brukt til kommunikasjon i Formel 1

Portable systemer brukes ofte av produksjonsmannskap og profesjonelle idrettslag. I teater og konsertsaler finnes ofte en blanding av fastmontert og bærbart interkomutstyr. På racerbaner er det ofte montert infrastruktur for både bærbar og permanent interkom på kritiske steder rundt banen for bruk av funksjonærer og medisinsk personell.

Bærbar interkom brukes også til motorsyklister, for eksempel mellom motorsyklist og passasjer, sykkel-til-sykkel-kommunikasjon eller kommunikasjon innenfor en gjeng av ryttere. Førerne har da et hodesett (hodetelefon og mikrofon) med trykk for å snakke-funksjon. Monteringssystemer for interkom kan festes til de fleste motorsykkelhjelmer.[2] Det finnes flere ulike teknologier, inkludert ulike typer privatradio som PMR446, Bluetooth[3] eller dynamisk maske-kommunikasjon (DMC) som er et maskenettverk utviklet for motorsykkelkommunikasjon.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]