Insomnia (1997)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Insomnia
Generell informasjon
SjangerThriller / Krim
Utgivelsesår1997
Prod.landNorge
Lengde1 t. 36 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiErik Skjoldbjærg
ProdusentPetter J. Borgli
Thomas Backstrøm
Tom Remlov
ManusforfatterNikolaj Frobenius
Erik Skjoldbjærg
MusikkGeir Jenssen
SjeffotografErling Thurmann-Andersen
KlippHakon Overas
Foran kamera
MedvirkendeStellan Skarsgård
Sverre Anker Ousdal
Bjørn Floberg
Gisken Armand
Maria Bonnevie
Premiere14. mars 1997 (Norge)
29. mai 1998 (USA)
Eksterne lenker

Insomnia er en norsk thriller fra 1997 regissert av Erik Skjoldbjærg. Filmen handler om en svensk- og en norsk etterforsker som sendes til Tromsø for å etterforske drapet på en tenåringsjente. Underveis i etterforskningen skjer noe tragisk. Manuset er skrevet av Skjoldbjærg og forfatter Nikolaj Frobenius, som begge var debutanter i langfilmformatet. Med seg hadde de fotografen Erling Thurmann-Andersen og musikken er komponert av Geir Jenssen (Biosphere). Filmen var en ko-produksjon mellom Nordic Screen Production og Norsk Film A/S.

Filmen hadde undertittel «Den som synder sover ikke».

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen tar for seg et samarbeid mellom norsk og svensk politi hvor to etterforskere skal finne morderen som har tatt livet av en 17 år gamle jente i Tromsø. Etterforskningen går galt når Jonas Engstrøm ved et uhell dreper partneren sin Erik Vik og prøver innstendig å dekke over det som har skjedd. Dette innebærer at han foretar stadig større moralske overskridelser. Som tittelen på filmen viser til sliter Jonas Engstrøm, blant annet fordi det er sommer i Nord-Norge og lyst hele døgnet, men også fordi han herjes av skyldfølelse. Denne søvnløsheten påvirker hans arbeid og mentale tilstand gjennom hele filmen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Sjangertilhørighet[rediger | rediger kilde]

Insomnia kan sies å ha snudd film noir-sjangeren litt på hodet ved å bruke det konstante lyset som påvirkende effekt, i stedet for de mørke, regnvåte gatene den vanligvis assosieres med. Men filmen har også elementer av film noir hvor den ensomme etterforskeren bryter regler for å oppklare saken. I løpet av handlingen fremheves i stadig sterkere grad et dobbeltgjengermotiv mellom detektiven og morderen.

Gjennomslag i samtiden[rediger | rediger kilde]

Filmen ble, sammen med Budbringeren av Pål Sletaune, plukket ut til å bli vist i sideprogrammet La Semaine Internationale de la Critique i filmfestivalen i Cannes. De to filmene ga opphav til begrepet NorWave, som skulle henvise til at norsk film befant seg i front internasjonalt. Begrepet ble ganske kortvarig. Insomnia ble tidlig plukket ut til den prestisjetunge DVD-serien Criterion Collection, som en av få skandinaviske samtidsfilmer.

Filmen ble utgitt i HD som sonefri Blu-ray for første gang 8. desember 2023 i prosjektet Norske Filmklassikere.

Insomnia er blant de norske filmene som har hatt gjennomslag i utlandet, og i 2002 ble det laget en amerikansk versjon, regissert av Christopher Nolan, med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank i hovedrollene.

De norske anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av de norske anmelderne. Dagbladet gav den terningkast fem, mens VG, Dagsavisen og Aftenposten gav den fire.[1]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Jonas Engstrøm Stellan Skarsgård
Erik Vik Sverre Anker Ousdal
Frøya Marianne O. Ulrichsen
Ane Maria Bonnevie
Jon Holt Bjørn Floberg
Politisjef Frode Rasmussen
Hilde Hagen Gisken Armand

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Insomnia». www.filmfront.no. Besøkt 22. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]