Input–output memory management unit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sammenligning av I/O memory management unit (IOMMU) og minnehåndterer.

En input–output memory management unit (IOMMU) er en minnehåndterer som knytter sammen en databuss for direkte minnetilgang med hovedminne. En tradisjonell minnehåndterer oversetter virtuelle adresser til fysiske adresser for mikroprosessoren. IOMMU gjør det samme for periferiutstyr. Enkelte enheter sørger også for minnebeskyttelse overfor utstyr med feil.

Et eksempel på en IOMMU er grafikkadressetabellen (GART) som brukes av AGP og PCI Express grafikkort på datamaskiner med mikroprosessorer fra Intel og AMD.

På x86-arkitekturen ble I/O virtualisering ikke utført av mikroprosessoren, men av et brikkesett, før splittelsen av funksjonaliteten til northbridge og southbridge mellom mikroprosessoren og Platform Controller Hub (PCH)[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Intel platform hardware support for I/O virtualization». intel.com. 10. august 2006. Arkivert fra originalen 20. januar 2007. Besøkt 7. juni 2014. 
  2. ^ «Desktop Boards: Compatibility with Intel Virtualization Technology (Intel VT)». intel.com. 14. februar 2014. Besøkt 7. juni 2014.